Svet
7 ogledov

“Hirošima je bila domoljubna dolžnost“

Žurnal24 main
Pilot letala B-29 Paul Tibbets, ki je v drugi svetovni vojni odvrglo jedrsko bombo na japonsko mesto Hirošima, tega dejanja ni nikoli obžaloval.

Tibbets na grobu ni hotel spomenika. © AFP

 
Pilot letala B-29 Paul Tibbets, ki je v drugi svetovni vojni odvrglo jedrsko bombo na japonsko mesto Hirošima, je danes umrl v 92 letu starosti.
Tibbets je želel biti pokopan brez pogrebne slovesnosti, poleg tega ni želel nagrobnega spomenika. Kot je povedal njegov prijatelj, se je zato odločil, ker se je bal, da bi njegovi sovražniki protestirali pri njegovem grobu.
V času 2. svetovne vojne je bil Tibbets star 30 let. Kot je povedal, napada na Hirošimo ni nikoli obžaloval, saj je bila kruta naloga “domoljubna dolžnost“.

Posledice napada so vidne še danes
Na Japonskem, v Hirošimi so 6. avgusta letos obeležili 62. obletnico ameriškega napada z jedrsko bombo. Življenje je takrat v momentu izgubilo 140.000 ljudi, tri dni po tem pa je podobno usodo doživelo tudi japonsko mesto Nagasaki, pri čemer je umrlo več kot 70.000 ljudi. Za posledicami sevanja je po podatkih do danes umrlo že več kot 143.000. Glavni cilj ZDA je bil z napadom sicer dosežen, saj je Japonska 15. avgusta 1945 kapitulirala, s čimer se je tudi končala druga svetovna vojna. Če cilj v tem primeru opravučuje sredstva pa presodite sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.