Svet
37 ogledov

Hitlerjeve slike na dražbi šle za med

Tudi Hitler bo dobil svojo voščeno lutko. Žurnal24 main
Slike, ki naj bi jih v mladih letih naslikal nacistični diktator Adolf Hitler, so na dražbi v Nürnbergu prodali za skupaj 391.000 evrov.

Naprodaj je bilo 14 akvarelov in skic, največ pa so iztržili za akvarel bavarskega gradu Neuschwanstein, za katerega je kupec iz Kitajske odštel sto tisoč evrov.

Tihožitje s šopkom nageljnov je dobilo novega lastnika za 73.000 evrov. Na dražbi so prodali vsa dela, ki so bila naprodaj, med drugim panorami Dunaja in Prage ter ženski akt.

Prodajo Hitlerjevih del dovolijo, če na njih ni nacističnih simbolov

Hitlerjevi slikarski poskusi po mnenju strokovnjak nimajo večje umetniške vrednosti, kljub temu pa vzbudijo nemalo zanimanja, ko se pojavijo na dražbah. Lani je neimenovani kupec z Bližnjega vzhoda za akvarel münchenske mestne hiše odštel 130.000 evrov.

Nemške oblasti dovolijo prodajo Hitlerjevih del, če na njih ni nacističnih simbolov. Prodaja je po mnenju mnogih vseeno sporna, saj gre 80 odstotkov prihodka v roke zasebnih prodajalcev in ne v dobrodelne namene.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:48 23.junij 2015.

    Prodajajo se slike ki jih je Hitler narisal..vi imate pa povsod slike Hitlerja, ki so jih naredili drugi. To je mal zavajujoče.