Svet
7 ogledov

Hitri tečaji vojskovanja

Žensk na urjenu ni nič manj kot moških. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Libijske provladne sile masovno urijo ženske in moške, vse od dečkov do osivelih plemenskih vodij, kako se bojevati.

Po trditvah predstavnikov libijskih oblasti so v zadnjih tednih začeli oboroževati in uriti civiliste na celotnem ozemlju zahodne Libije, ki je v rokah sil polkovnika Moamerja Gadafija.

Libijska vlada je pretekli teden za novinarje organizirala „izlet“, na katerem so jo jim pokazali, kako taka urjenja potekajo.

Odpeljali so jih v mesto Tarhunah, ki leži kakih 80 kilometrov jugozahodno od prestolnice Tripoli. Na vrtu zapuščenega zdravstvenega centra, je v krogu sedela skupina kakih 80 moških, med njimi so bili tako mladeniči kot plemenske starešine. Pozorno so poslušali vojake, kako se uporablja različno strelno orožje, piše Reutersov novinar Lin Noueihed.

„Do zdaj smo izurili in oborožili okoli 400 ljudi. Začeli smo, ko so se začeli napadi Nata,“ je dejal Džamal Ibrahim Grara, vodja lokalnega odbora, ki nadzoruje urjenje.

V Libiji najhujši spopadi trenutno potekajo v Misrati. Pričakovati je, da bo gadafi še zaostril napade, po tem ko je v včerajšnjem obstreljevanju Nata izgubil najmlajšega sina in tri vnuke.

Njihova lastna odločitev
Razlagi sledijo vaje. Prostovoljci streljajo v zrak in namišljene tarče, na vaje jih vozijo z avtobusi. Vojaške vodje zatrjujejo, da se bodo ti prostovoljci boju pridružili le, če bo nato začel posredovati tudi na kopnem: „Vse to je zaradi Nata. Načrtujejo priti po kopnem, saj želijo našo nafto.“

„Vsi smo prostovoljci, tudi dekleta,“ novinarjem zatrdi 22-letni Mohamed Džuma. Poleg njega so se v vojsko prostovoljno javili še njegova dva brata in sestri.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kalašnikov namesto igrače
Še preden se je začelo vojaško posredovanje zahodnih sil v Libiji, so najstniki bili deležni vojaškega izobraževanja, ki je del učnega programa.

Novinarje so odpeljali še v dve šoli, kjer so lahko videli učence stati v ravnih vrstah in vzklikati: „Ljudje hočejo Moamerja Gadafija!“ Ravnatelj ene izmed šol Abdelrazak Mabrouk Al Mahmudi je razložil, da je v višjih razredih vsak teden en dan namenjen vojaškemu izobraževanju, med počitnicami pa celo po dva ali tri dni tedensko.

Ko so ga novinarji opozorili na dečka, starega okoli pet let, ki je na dvorišču sestavljal puško kalašnikov, jim je odvrnil: „To je puška njegovega očeta.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.