Svet
43423 ogledov

Hitro poslabšanje, Evropa trepeta pred drugim valom

Aktivni primeri po Evropi zurnal24.si
Velika Britanija opolnoči uvedla karanteno za povratnike iz Španije, kjer so se epidemiološke razmere zelo hitro poslabšale. Napovedali so jo le nekaj ur pred uvedbo.

Hitro poslabšanje razmer v Španiji je v Evropi razplamtelo strahove pred drugim valom epidemije. V Kataloniji so za dva tedna zaprli nočne klube, bari pa se morajo zapreti opolnoči.

Francija, kjer imajo prav tako znova večje število primerov, je izdala opozorilo pred potovanjem v Katalonijo, Norveška pa bo predpisala 14-dnevno karanteno za vse, ki se vračajo iz Španije. Karanteno je včeraj zvečer napovedala tudi Velika Britanija, katere državljani tradicionalno množično dopustujejo v Španiji. Obvezna karantena ob vrnitvi je v veljavi že od polnoči. Predstavniki oblasti so dejali, da je prva prioriteta zdravje in da je bilo ves čas jasno, da bodo državo, če bo potrebno, takoj umaknili s seznama varnih držav. Odsvetujejo pa vsa nenujna potovanja, saj se razmere lahko zelo hitro spremenijo.

Poteza bo najverjetneje povzročila pravi kaos, saj je britanska vlada v začetku meseca ljudem dala zeleno luč za počitnice v Španiji. Notranji minister (opozicijske) vlade v senci Nick Thomas-Symonds je opozoril, da bo to povzročilo hude težave družinam, ki so trenutno v Španiji in vsem, ki tja še nameravajo ter od vlade zahteval načrt, kako jim bo pomagala.

Belgija je prepovedala potovanja v regiji Huesca in Lleida ter odsvetovala potovanja v številne druge dele Španije. V teh dveh regijah severozahodno ob Barcelone je najhuje, saj imata kar po 150 oziroma dvesto primerov na sto tisoč prebivalcev v enem tednu.

Španija ima v zadnjih 14 dneh skoraj 40 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, še pred tednom je bil ta kazalnik pol nižji. Španija je sicer na slovenskem zelenem seznamu za prehod meje, kar se bo najbrž spremenilo ob naslednjem spreminjanju seznama.

V Španiji so samo v petek potrdili več kot 900 novih primerov, komaj mesec po tem, ko so se končale izredne razmere je v Barceloni, Zaragozi in Madridu poskočilo število novih primerov. Vlada je zaradi tega opozorila, da bi lahko prišel drugi val epidemije. Okužbe med mladimi so se širile predvsem v nočnih klubih, a se epidemiologi bojijo, da se bo okužba razširila tudi na starejše člane gospodinjstev, poroča BBC.

Italijani uvedli karanteno za vse iz Romunije in Bolgarije

V Italiji so uvedli 14-dnevno izolacijo za vse, ki prihajajo iz Romunije in Bolgarije, saj so zaznali večje število uvoženih primerov. Romunija in Bolgarija sta na slovenskem rumenem seznamu, kar pomeni, da Slovencev ob vrnitvi ne čaka karantena, morajo pa v karanteno Romuni in Bolgari, ki bi prišli v Slovenijo.

Francoski premier Jean Castex je napovedal, da bodo vse, ki prihajajo iz 16 držav z večjim številom okužb, po prihodu v Francijo testirali. Podobne načrte imajo tudi v Nemčiji, kjer beležijo največ okužb v zadnjih dveh mesecih.

Razmere na Balkanu so dramatične

Vsi podatki so bili sporočeni včeraj. V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 304 nove okužbe z novim koronavirusom. Trenutno je v BiH aktivnih 2896 okužb z novim koronavirusom (v Sloveniji pa 239).

V Severni Makedoniji so v zadnjih 24 urah potrdili 137 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še devet bolnikov s covidom-19. Skupno so izvedli 1542 testov na okužbo. Največ novih okužb, 60, so potrdili v Skopju.

V Srbiji so v zadnjih 24 urah opravili 9349 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 411 novih okužb, kar je dve okužbi več kot v petek, je sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje.

V Črni gori so v zadnjih 24 urah potrdili 82 novih okužb z novim koronavirusom. Opravili so 561 testiranj. Največ novih okužb so potrdili v Podgorici, in sicer 42. Trenutno je v državi 2040 aktivnih okužb.

V Grčiji so potrdili 31 novih okužb z novim koronavirusom, med njimi osem na mejnih prehodih.

Spodaj si lahko ogledate, kakšne so bile razmere po Evropi pred vsega petimi dnevi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Covid_1984 17:31 26.julij 2020.

    bela sodrga preko prodancev zganja paniko za drobtinice z mize gospodarja gatesa, ki bo mastno zaslužil, uporabni idioti pa si mislijo, da bodo kaj potegnili iz tega, v bistvu pa so prvi, ki bodo odstreljeni.

  • Korona0 08:09 26.julij 2020.

    Vsi časopisi, člankarji in novinarji, PRENEHAJTE ŽE DELATI paniko s stvarmi, ki so populistično režirane na svetovnem nivoju, podatki namerno prikrojeni. Za tem "nekim" virusom umirajo starugarji, ki jim je že tako ali drugače odmerjeno, da gredo v večna lovišča. ...prikaži več A virus se nekaj časa pojavlja nekje, pa potem samo drugje in potem spet tam, kjer ga nibilo... BEDARIJE!