Svet
8 ogledov

Hiv odslej bolj obvladljiv

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Takojšnje zdravljenje okuženih z virusom hiv dramatično zmanjša možnosti prenosa virusa na spolnega partnerja, je pokazala najnovejša raziskava. Novico objavili štiri leta pred predvidenim zaljučkom.

"Ugotovitve študije močno kažejo, da lahko zdravljenje posameznika s protivirusnimi zdravili pomembno vpliva na zmanjšanje tveganja za prenos virusa hiv na njihovega spolnega partnerja," je dejal Anthony Fauci z Nacionalnega inštituta za alergijo in infekcijske bolezni, ki je del ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje.

Znanstveniki so z raziskavo začeli leta 2005 in testirali 1763 parov v 13 državah na afriški, ameriški in azijski celini.

Raziskava je potrdila to, kar številni znanstveniki sicer verjamejo že dolgo časa - da zdravila proti virusu hiv ne koristijo le samemu bolniku, ampak zavirajo tudi širjenje virusa, saj je bolnik po njihovi zaslugi manj infekciozen.

Delo zaključili štiri leta prej
Rezultati so bili tako osupljivi, je še dodal Fauci, da so na inštitutu štiri leta pred predvidenim rokom zaključili delo in takoj objavili ugotovitve raziskave.

V prelomni študiji so testirali večinoma heteroseksualne pare, pri katerih je eden od partnerjev okužen z virusom hiv, drugi pa ne. Takojšnja protivirusna terapija je pomenila kar 96-odstotno zmanjšanje v prenosu virusa hiv na neokuženega partnerja.

"Gre za pomemben napredek, saj vemo, da spolni odnosi predstavljajo približno 80 odstotkov vseh novih okužb," je dejala Margaret Chan, generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije Združenih narodov.

"Zdaj moramo zagotoviti še, da bodo pari imeli možnost izbire zdravljenja in tudi dostop do njega," pa je dejal Michel Sidibe, direktor Skupnega programa Združenih narodov za hiv /Aids.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.