Svet
22 ogledov

HIV pozitivni? Poroka odpade!

Fotografija je simbolična. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ekstremistične ideje čečenskih verskih voditeljev. Pogoj za poroko je negativen test na HIV.

Verski voditelji muslimanske Čečenije so parom, ki se želijo poročiti, naročili, da morajo najprej dokazati, da so HIV negativni.

To ni prvi tovrsten ukaz. Lani so muftiji zahtevali, da v času ramadana popolnoma zaprejo vse obedovalnice. Za vojsko oboroženih moških pa je nadlegovalo vsako žensko, ki ni nosila naglavne rute.

"Vsaka bodoča nevesta in bodoči ženin sta obvezana, da najprej pridobita zdravniško potrdilo, da sta HIV negativna," so muftiji poudarili v sporočilu. Šele nato lahko imam odobri poroko.

Ukaz sicer nima nobene pravne teže, vendar pa mu bodo prebivalci množično sledili. Muslimanski verski voditelji namreč znova pridobivajo vpliv in moč v regiji, ki bi si s tem lahko znova tlakovala pot v avtonomijo.

Kršenje zakonov
Aktivisti opozarjajo, da gre za očitno kršenje ruskih zakonov. "Želimo si, da bi upoštevali človekove pravice," je povedal čečenski aktivist Minkail Ezihev. Rusija se sicer v zadnjem času sooča s pravo epidemijo okuženosti s HIV in aidsom, po ocenah Združenih narodov je v Rusiji HIV pozitivnih vsaj milijon ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.