Svet
36421 ogledov

Hladen tuš v trgovinah: cene bodo še višje

Nakupovalni voziček Profimedia
Nemci bodo kmalu padli na realna tla, saj se bodo nekateri izdelki znatno podražili. Poleg rasti cen energentov, so se zvišale tudi cene materiala, transporta in skladiščenja, kar se vse odraža v skupni prodajni ceni.

Številne trgovske verige v Nemčiji so podražile svoje izdelke, zaradi česar bodo Nemci bili primorani še globje seči v žep, poroča vecernji.hr. Skoraj vsi generični izdelki v Aldiju, Lidlu, Rewu, Normu, Nettu, Marken-Discountu, Edeki in Hitu so prvič stali več kot 1,65 evra. To je kar 70 odstotkov več kot pa oktobra.

Eden izmed možnih razlogov za poskok cen je precejšnja podražitev moke in drugih sestavin za pripravo kruha. Drobtine pa niso edini izdelek, ki bo presenetil marsikaterega potrošnika. Marsikoga bo presenetila tudi cena zamrznjenega krompirja.  Kot ugotavlja spletni cenovni radar FOCUS, najcenejši paket krompirja v Aldiju, Lidlu, Reweju in Edeki prvič stane dva evra. Oktobra so enaki izdelki stali le 1,29 evra na kilogram v vreči.

V začetku meseca so zvišali tudi cene mesa, sira, šampona za lase, jogurta, mačje hrane in vrečk za smeti.

Denar, evro Slovenija Znano, za koliko so se oktobra zvišale cene

Zakaj cene hrane tako rastejo?

Do poskoka cen je prišlo iz več razlogov. Živilska industrija se pritožuje nad višjimi proizvodnimi stroški zaradi povečanje stroškov elektrike in energije. Poleg rasti cen energentov so se zvišale tudi cene materiala, transporta in skladiščenja, kar se odraža v skupni prodajni ceni.

Inštitut Ifo navaja, da se morajo ljudje pri nakupu živil še naprej prilagajati bistveno višjim cenam. Približno 97 odstotkov anketiranih trgovcev z živili je želelo zaračunati še več. "Val inflacije se še ni umiril," je dejal gospodarski direktor Ifo Timo Wollmershäuser ter dodal: "To pomeni, da visoki stroški energije še niso v celoti preneseni na potrošnike."

evro, evri, bankovec, bankovci, denar Evro Svet Rekordna inflacija Denar; prihranki Svet Spet dvignili obrestno mero
Komentarjev 11
  • Skias 11:04 04.november 2022.

    Cena gredo gor! Ja seveda, ko pa imaste tako radi statistične podatke kno je najbogatejši zemljan! Glovalne sankcije s strani ZDA, nesposobna EU politika in pa edino kar lahko zmanjša cene je nakup izdelkov od proizvajalca. Aja ne gre ker ...prikaži večr mu to trgovec preprečuje z pogodbo. Če ne boš imel večje ali enake cene kot je v trgovini ti mi trgovci ne bomo vzeli robe, sam pa je ne boš prodal. Sedaj pa kako pripraviti ljudi, da bi kupovali direkt vzemimo od kmetov če eni mislijo, da vse zraste v trgovin

  • anica00 06:36 04.november 2022.

    Kdo sam ne vidi razoge za podražitve, je res slaboumen. Mar to rabi razlage?

  • anica00 06:33 04.november 2022.

    V Nemčiji cene rastejo, pri nas pa ne? Vedno se piše o drugi državi, da se lastni problemi prekrijejo. Kmalu bomo mu dražji kot Nemčija. On bo že tako naštimala, da bomo dražji od nje. Kurilno olje, ki je vitalnega ...prikaži večega pomena ima Nemčija že cenejše. Mi smo itak poligon za njene pribleme, ki jih potiska vzhodnim članicam. Trgivine bodo itak kmalu prazne, ker ne bo hrane . Glede na to, da so se tovarne umetnih gnojil že zaprle svoja vrsta, proizvodnja hrane se bo za polovico zmanjšala .