Svet
9 ogledov

Hladen tuš za britansko premierko Thereso May

Theresa May, britanska premierka EPA
Po posnetku sodeč, britansko premierko čakajo precej hladna pogajanja o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Ločitveni postopki se bodo začeli marca prihodnje leto.

Britanska premierka Theresa May, se je sinoči znašla v precej neprijetnem položaju. Med pripravami na vrh predsednikov vlad članic Evropske unije (EU), Mayeve ni prišel pozdraviti noben od kolegov. Kot je videti na posnetku, britanska premierka kar nekaj časa postopa in se ozira naokoli, vendar jo vsi ignorirajo ter se pozdravljajo in pogovarjajo med samo. Premierke se je zato oprijela oznaka "Teresa no Mates", "Tereza brez prijateljev".

Pozno zvečer so se voditelji 27 članic EU brez Mayeve sestali še na nenapovedanem kratkem srečanju in se pogovarjali o brexitu. Glavna pogajalka z Veliko Britanijo Evropska komisija. Po ogorčenem posredovanju odhajajočega predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza zaradi nezadostne vpletenosti parlamenta v proces pogajanj, so v izjavo vključili tudi zagotovilo, da bo v procesu sodeloval tudi Evropski parlament.

Postopek ločitve se bo začel marca

Velika Britanija bo ločitveni postopek sprožila do konca marca prihodnje leto, napoveduje Mayeva. Po sprožitvi postopka morajo voditelji članic unije najprej opredeliti smernice za pogajanja, na koncu pa morajo dogovor potrditi članice, Evropski parlament in Velika Britanija.

Glavni pogajalec EU o brexitu bo Michel Barnier, nekdanji evropski komisar in francoski zunanji minister. Barnier je za zaključek pogajanj o izstopu Velike Britanije določil oktober 2018. Pogajanja bodo tako trajala manj kot 18 mesecev, čeprav 50. člen pogodbe EU, ki opredeljuje izstop, določa dveletni rok za izvedbo procesa.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • Avatar Syn
    Syn 10:21 17.december 2016.

    EU je itak časovna bomba, tak da se Mayevi ni treba nič na zobe metat zaradi teh prepotentnežev v EU parlamentu. To so sami nevzgojeni, polpoismeni posamezniki ki nimajo treh čistih o politiki in so samo lutke.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 19:12 16.december 2016.

    Kaj se gredo zaj neke zamere.... Poštimali bi zadeve tako kot se za Unijo spadajo, ne pa to kar delajo že leta - vlečejo plačke, ne poslušajo svojih ljudi, le lobije, zdaj ko jim je nekdo pokazal da niso sposobni ...prikaži več Unije skup držat, pa zamero kuhajo?

  • glicinija 17:29 16.december 2016.

    prej je treba mislit