Svet
18 ogledov

Hladni Lurd kipel od vernikov

Benedikta so verniki v Franciji sprejeli z navdušenjem. Lurd sicer vsako leto ob Žurnal24 main
Ljubezen je močnejša od vsega zla na tem svetu, je papež Benedikt XVI. sporočil množici vernikov v Lurdu.

81-letni papež je pred okoli 150.000 romarji daroval mašo v drugem najbolj obiskanem katoliškem kraju za Rimom. Kljub nenavadno hladnemu vremenu se je maše, ki je potekala v spomin na 150. obletnico prikazovanja Marije v Lurdu, udeležilo tudi veliko bolnih in invalidov, verniki pa so prišli iz številnih tujih držav. Med udeleženci je bil tudi ljubljanski nadškof in metropolit Alojzij Uran. Organizatorji so sicer pričakovali, da bo udeležencev vsaj 200.000 tisoč, a jih je razredčilo mokro in hladno vreme.

 

Poziv proti krznu

Francosko združenje Fourrure Torture (Krzno je mučenje) poziva papeža, naj med obiskom v Franciji ne nosi svojih oblačil, na katerih je tudi krzno. Benedikt sicer predvsem v hladnejših dneh večkrat nosi s krznom obrobljena oblačila

Papež je pozval občinstvo, naj se oklene upanja, saj "nam pravi, da je ljubezen na tem svetu, ki je močnejša od smrti, močnejša od naših slabosti in grehov."   Dodal je, da bi verniki morali živeti svoje življenje v "nepremagljivem upanju, ob čemer ne smejo verjeti tistim, ki trdijo, da smo ujeti v pogubni moči svoje usode".

Že sinoči je molil v votlini, kjer naj bi se pastrici Bernardette Soubirous 18-krat prikazala Marija, pil pa je tudi vodo iz studenca, ki naj bi bil zdravilen, a je ob tem dejal, da ne prihaja z namenom iskati čudežev. Katoliška cerkev je sicer do danes uradno priznala več kot 65 čudežnih ozdravljenj bolnikov v Lurdu, ki jih posebne zdravniške komisije niso mogle pojasniti. Sam papež je še kot kardinal Joseph Ratzinger večkrat izrazil skepso do videnj in čudežev ter pogosto govoril proti zlorabam na tem področju.

Papež je v soboto vodil tudi procesijo s svečami, med govorom pa je opozoril na pomen molitve in nove duhovniške poklice. Posebno pozornost je namenil žrtvam vojn, terorizma, nasilja, človeških ponižanj in lakote.


Opogumljanje francoskih katoličanov

Papež bo štiridnevni obisk Francije, sicer deseti izven Italije, končal v ponedeljek s posebno mašo, namenjeno invalidom in bolnim ter  obiskom bolniške kapele, kjer je Bernadette prejela zakrament svetega obhajila. Benedikt je obisk izkoristil za spodbujanje vernikov, naj se ne bojijo javno izražati vere, saj to ni v nasprotju z ločitvijo države in religije.

Verska čustva so v Franciji v zadnjih letih znova postala zelo aktualna, še posebej zaradi krepitve moči tamkajšnjih muslimanov. Katoliki v Franciji se sicer spopadajo z velikimi težavami, cerkev pesti pomanjkanje duhovnikov. Čeprav se za katolike deklarira več kot 50 odstotkov Francozov, jih le desetina redno hodi k nedeljski maši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.