Svet
21 ogledov

Hladnokrvno pokosil policista

Sarajevo streljanje
1/8
Reuters
Čeprav je znanih že veliko podrobnosti včerajšnjega terorističnega napada v Sarajevu, pa še vedno ni znano ali je strelec Mevlid Jašarević deloval sam in s kakšnim namenom. Priče pripovedujejo, kako je hladnokrvno ustrelil policista. V povezavi s primerom aretirali 17 ljudi.

Sarajevčani v bližini ameriške ambasade so včeraj okoli 16. ure le nejeverno gledali, kako je mlad bradati moški v plašču ter s kalašnikovim v roki več minut hodil gor in dol po aveniji ter sporadično izpuščal rafale najprej proti stavbi ameriške ambasade, nato pa vsepovprek.

Kot je znano, je dramo končal šele policijski ostrostrelec, ki je 23-letnega Mevlida Jašarevića zadel v nogo, nakar so nanj planili specialci. Pri njem so našli tudi dve ročni bombi. Prva poročila so sicer navajala, da je bil strel za Jašarevića usoden, prav tako so prihajale iz Sarajeva nasprotujoče se novice o iskanju in aretaciji Jašarevićevih pomagačev.

Srbska policija v akcijo

Srbska policija je davi aretirala 15 ljudi, domnevno povezanih z radikalnim islamističnim gibanjem vahabitov, poroča STA, ki se sklicuje na srbsko agencijo Beta. Policija je preiskala 18 objektov v Novem Pazarju, Sjenici in Tutinu ter zasegla številne predmete.

V Novem Pazarju, od koder prihaja napadalec, je bilo aretiranih enajst ljudi, po dva pa v Sjenici in Tutinu. Direktor srbske policije Milorad Veljović je potrdil, da so ob preiskavi objektov odvzeli več prenosnih računalnikov, zgoščenk, telefonskih kartic in knjig.

Znan član vahabitske skupnosti

Preiskava okolice napada se je končala šele pozno sinoči, poroča Dnevni Avaz. Na izredni tiskovni konferenci predsedstva BiH so predstavniki varnostnoobveščevalnih služb in policije povedali, da je je Jašarević v državo vstopil včeraj zjutraj iz Srbije. Potrdili so tudi, da je Jašarević bival v Gornji Maoči v osrednjem delu BiH, ko so tam policisti februarja letos izvedli racijo proti skrajni vahabitski skupnosti, ki že vrsto let vznemirja Bosno in Hercegovino. Lani novembra so ga za kratek čas v Srbiji prijeli, ker je zaradi noža, ki ga je nosil, predstavljal morebitno grožnjo obisku ameriške veleposlanice v Novem Pazarju. Jašarevića so leta 2005 obsodili v Avstriji na tri leta zaporne kazni zaradi razbojništva, nato pa so ga izgnali. Sicer pa ni bil na nobenem Interpolovem seznamu, pravijo v BiH. Bosanska policija sicer napad obravnava kot teroristično dejanje.

"Pomiri se, vse bomo rešili"

Ena od prič včerajšnjega napada je pripovedovala, kako je bil Jašarević med streljanjem povsem miren. K ameriški ambasadi je prišel pokrit s kapo in z veliko torbo na rami. Nato je izvlekel avtomatsko puško AK-47 in začel streljati v pročelje ameriškega veleposlaništva. "Bil je miren, dobro sem videl. Nasproti mu je prišel policist, ki je varoval ambasado. Krenil je proti njemu, čeprav je imel v rokah kalašnikovko. Spomnim se, kako mu je govoril 'pomiri se brat, vse bomo rešili.' Nato pa je začel streljati v njega. Policist je ranjen v obe nogi padel na tla in začel krvaveti, napadalec pa je izstrelil še par nabojev v hišico za policiste. Enkrat je ustrelil tudi proti bližnjemu avtobusu."

"Skušali smo ga odvrniti od vahabizma, a nam ni uspelo. Vemo, kaj vahabiti počnejo, a nismo mogli nič. On preprosto ni želel. Bil je dober fant, njegovo obnašanje pa se je poslabšalo, ko je pred dvema letoma odšel v BiH," je za Dnevni Avaz povedala Jašarevićeva teta Senada Jašarević. Kot je povedala, ima Mevlid tudi ženo in majhnega sina. Teta je še pojasnila, da je Mevlid odraščal pri njih v Sandžaku in da je zelo trpel zaradi ločitve svojih staršev. Oče živi na Češkem, mati pa v Avstriji, kjer naj bi Mevlid med bivanjem tudi prišel v stik z vahabiti.

Komentarjev 1
  • Mitja Bombač 12:36 02.november 2011.

    Noben video ne deluje. Vedno se vtičnik Flash sesuje ali porabi 700Mb rama.