Svet
50 ogledov

Hodorkovski takoj čim dlje od Putina

Žurnal24 main
Le dan po tem, ko je napovedal, da bo pomilostil Hodorkovskega, je Putin podpisal odlok. Hodorkovski takoj pohitel na letalo in v Nemčijo. Tam ga je sprejel nekdanji visoki predstavnik države.

Ruski predsednik Vladimir Putin je z odlokom pomilostil zaprtega tajkuna Mihaila Hodorkovskega, so sporočili iz Kremlja. "Na podlagi humanitarnih načel odrejam, da se Mihail Hodorkovski pomilosti in oprosti vsake nadaljnje kazni v obliki zapora. Ta ukrep začne veljati na dan podpisa," piše v odloku, ki ga je podpisal Putin in objavil Kremelj. Po Putinovih besedah je Hodorkovski prosil za pomilostitev zaradi bolezni svoje matere.

"Okoli 12.20 po lokalnem času je Hodorkovski zapustil taborišče," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovani vir, kasneje so vest potrdili tudi v vodstvu taborišča.

Mihail Hodorkovski, nekdaj najbogatejši Rus, je po izpustitivi takoj zaprosil za potni list in z letalom odpotoval proti Nemčiji. V Berlinu je pristal na letališču Schönefeld, kjer ga je po poročanju BBC sprejel nekdanji dolgoletni nemški zunanji minister Hans-Dietrich Genscher, ki je tudi zorganiziral poseben letalski prevoz za izpuščenega političnega zapornika. Genscher je deloval s podporo nemške vlade.

Na spletni strani Hodorkovskega je bila objavljena njegova izjava, v kateri zanika, da bi v zameno za izpustitev priznal svojo krivdo. Kot je zatrdil Hodorkovski, je 12. novembra Putina prosil za pomilostitev izključno zaradi družinskih razmer. 

Njegova 79-letna mati, ki naj bi se zdravila v Nemčiji, je po poročanju agencije Reuters še vedno v Moskvi in je za rusko televizijo izjavila, da še vedno ni dojela, kaj se dogaja. S tresočim glasom je povedala, da je vzela tablete, da se je pomirila.

Zaprt že deset let

Hodorkovski je zaprt že od leta 2003. Leta 2005 je bil na prvem sojenju spoznan za krivega davčne utaje in goljufije, na drugem leta 2010 pa še poneverbe. Njegovo skupno zaporno kazen so s 14 znižali na 11 let ter jo nato skrajšali še za dva meseca, kar pomeni, da naj bi bil izpuščen avgusta prihodnje leto.

Obe sojenji leta 2005 in 2010 sta bili na Zahodu deležni ostrih kritik, češ da sta politično motivirani. Tudi obramba Hodorkovskega in njegovega sodelavca Aleksandra Lebedeva, ki mu sodišče ves čas izreka zelo podobne kazni, že ves čas vztrajata, da so obtožbe na njun račun izmišljene in da sta obe sojenji že od samega začetka neveljavni.

Danes 50-letni Hodorkovski naj bi v zaporu pristal le zato, ker si je upal nasprotovati Putinu. Med drugim je ta nekdaj najbogatejši Rus financiral politično opozicijo proti Putinu. Slednji pa nikoli ni skrival, da Hodorkovskega ne mara. Tako je na primer pred izrekom druge sodbe leta 2010 javno ocenil, da "bi moral biti tat v zaporu".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.