Svet
11 ogledov

Hollande prisegel

Zaprisega Hollanda
1/5
Reuters
Novi francoski predsednik bo evropske partnerje pozval k prilagoditvi fiskalnega pakta.

François Hollande je že prisegel kot novi francoski predsednik, zdaj pa se odpravlja v Berlin, kjer se bo srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel.

"Evropskim partnerjem bom predlagal pakt, ki bo združeval potrebno zmanjšanje primanjkljaja in spodbudo gospodarstvu," je med drugim v govoru ob prisegi dejal Hollande.

Predal tudi kode

Hollandea je ob prihodu v Elizejsko palačo pričakal dosedanji predsednik Nicolas Sarkozy, s katerim sta odšla v predsedniško pisarno, kjer sta opravila primopredajo poslov. Sarkozy je svojemu nasledniku med drugim predal kode za francoski jedrski arzenal.

Novi predsednik je nato Sarkozyja in njegovo soprogo Carlo Bruni pospremil iz palače, po podpisu predsedniških pooblastil pa je bil krajši sprejem za okoli 30 povabljenih.

"Francoskemu narodu želim dati sporočilo o zaupanju. Smo velika država, ki je bila vedno kos izzivom. Država potrebuje spravo, združevanje in naloga predsednika je, da prispeva k temu," je dejal v nagovoru po prevzemu položaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.