Svet
11 ogledov

Hollande še upa na večino

Francois Hollande Reuters
Francoski predsednik Francois Hollande in njegovi socialisti so na dobri poti, da bodo imeli po drugem krogu volitev 17. junija v parlamentu absolutno večino.

Včeraj smo poročali, da so na nedeljskem prvem krogu parlamentarnih volitev največ glasov dobili zavezniki, in sicer 46,77 odstotka glasov, doslej vladajoča Zveza za ljudsko gibanje (UMP) pa 34,07 odstotka.

Z absolutno večino v nacionalni skupščini, spodnjem domu parlamenta, si bo Hollande zagotovil podporo za izvajanje svoje politike in reform.

Na volitvah se je pokazala tudi večja podpora skrajno desni Nacionalni fronti Marine Le Pen, ki je dobila 13,6 odstotka glasov, kažejo končni izidi, ki jih je objavilo notranje ministrstvo. Nacionalna fronta, ki želi izstopiti iz evroobmočja in se bori, kot sama pravi, proti islamizaciji Francije, je na zadnjih volitvah leta 2007 dobila štiri odstotke glasov.

Inštituti za javnomnenjske raziskave TNS Sofres, Ipos in OpinonWay se strinjajo, da bi socialisti s tesnimi zavezniki (radikalnimi socialisti PRG, levo republikansko MRC ter različnimi levimi strankami) lahko dobili med 283 in 329 sedežev v 577-članski nacionalni skupščini. Tako za dosego absolutne večine 289 poslancev ne bi bili odvisni od podpore Zelenih, predvsem pa ne od podpore protikapitalistične Leve fronte Jean-Luca Melenchona, ki je dobila 6,9 odstotka glasov.

Želi si močan mandat

Hollande je vodjo UMP Nicolasa Sarkozyja premagal na predsedniških volitvah minuli mesec in si želi, da bi mu volivci dali močan mandat za reforme v času evropske dolžniške krize, naraščanja brezposelnosti in stagnacije v gospodarstvu.

Če bo drugi krog volitev 17. junija potrdil nedeljske izide, bo to okrepilo njegov status vodje gibanja za doseganje gospodarske rasti namesto varčevalnih ukrepov, ki jih za reševanje gospodarske krize zagovarja Nemčija.

Volilna udeležba je bila sicer rekordno nizka za prvi krog parlamentarnih volitev in je dosegla 57 odstotkov.

Kljub temu je premier Hollandove vlade Jean-Marc Ayrault, ki je bil v nedeljo znova izvoljen za poslanca, pozdravil izide in volivce pozval, naj se prihodnjo nedeljo v velikem številu vrnejo na volišča, da bodo dali "veliko, trdno in jasno večino" socialistom in njihovim zaveznikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.