Svet
56 ogledov

Hollywood trepeta pred Triblerjem

Tribler Tribler
Potem ko je vojno s t. i. varuhi zaščite intelektualnih pravic pred dnevi izgubil Pirate Bay, se mnogi sprašujejo, ali so piratom šteti dnevi? Nikakor, njihovo orožje se imenuje Tribler, za njim pa stojijo doktorji računalništva.

Če je verjeti avtorjem programa, so razvili odjemalca torrent datotek, ki bo popolnoma imun na poskuse uradnih oblasti, da bi ga ugasnile. Še bolj zanimivo je, da so ga razvili kar na univerzi in da za njim stoji kopica doktorjev.

Pred dvema tednoma je uporabnike torrent sledilnikov udarila vest, da je švedska policija (drugič v nekaj letih in tokrat morda dokončno) ugasnila eno najbolj priljubljenih spletnih mest za iskanje torrent datotek, Pirate Bay. To jim je uspelo na dokaj enostaven način, saj so preprosto izklopili strežnike, na katerih je stran delovala. Filmska in glasbena industrija po svetu, še posebej pa v ZDA sta ugasnitev z njihove strani osovraženega staroste med sledilniki bučno pozdravila, čeprav je boj proti širjenju nelegalnih datotek vse prej kot končan. 

Brihtne glave so ga kovale dolga leta

To dokazuje program Tribler, pod katerega so se podpisali na nizozemski tehnični univerzi v Delftu. Kot trdijo avtorji Triblerja, gre za sledilnik in odjemalec obenem, ki ga je "nemogoče ugasniti". Običajni sledilniki, kot je bil (je) Pirate Bay, so namreč še vedno odvisni od strežnikov, na katerih so shranjeni podatki, kje se katera od torrent datotek nahaja. Ti podatki so bistveni, če želi uporabnik najti neko datoteko in jo nato s posebnim programom - odjemalcem (kot je Utorrent) poberejo na svojo napravo. Če podatkov ni, ne pomaga še tako ogromna razširjenost torrent datotek.

Tribler pa deluje po drugačnem principu, saj se mu med iskanjem datotek ni potrebno povezovati na spletno stran sledilnika torrent datotek, temveč iskanje opravi kar znotraj programa. Na ta način ga je praktično nemogoče ugasniti, poroča TorrentFreak.

Deluje v območju temnega spleta

Še dodatna varnostna prednost Triblerja je, da uporablja anonimno mrežo, podobno kot denimo omrežje Tor, tako da zamegli pravo identiteto uporabnikov. Pri standardnem odjemalcu je namreč IP uporabnika javno viden, medtem ko Tribler uporablja princip čebuljenja pri usmerjanju zakodiranih podatkov. Prav tako deluje po principu razpršenosti podatkov in nima centralizirane podatkovne baze, ki bi bila lahko tarča napada.

Tribler je po vladnem zatrtju Pirate Bayja močno pridobil v priljubljenosti. Od 9. decembra, ko so ugasnili legendarno švedsko stran, se je število uporabnikov Triblerja povečalo kar za 30 odstotkov. 

Konkurenti so znova vzpostavili Pirate Bay

Padec Pirate Bayja je sicer močno pretresel "piratsko" srenjo. Konkurenčni sledilnik IsoHunt je celo vzpostavil stran Old Pirate Bay, ki  deluje po principu ogledala originalne strani in lahko uporabniki z njeno pomočjo še naprej "surfajo" prek "piratskega zaliva". Pri IsoHuntu so obljubili, da bodo stran umaknili takoj, ko se bo originalni Pirate Bay znova vzpostavil.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 18:00 21.december 2014.

    Bolj ko boste preganjal pirate več jih bo.