Svet
16 ogledov

"Holmes je bil zelo odsoten“

James Holmes
1/4
Reuters
Začel se je sodni proces proti Jamesu Holmesu, ki je julija lani izvedel pokol na premieri filma o Batmanu v Aurori blizu Denverja. Spregovorile prve priče.

V ponedeljek se je začel predhodni proces, v katerem tožilstvo predstavlja dokaze sodniku. Ta se mora nato odločiti, ali predstavljeno gradivo zadostuje za nadaljevanje sojenja proti 25-letnemu Jamesu Holmesu, ki je 20. julija lani izvedel pokol na premieri filma o Batmanu v Aurori. Zaslišanja naj bi trajala približno teden dni, prek pričanj pa naj bi javnost prvič dobila nekaj več vpogleda v dogajanje v tisti usodni noči.

Obtožnica, ki jo je proti Holmesu vložilo tožilstvo, ima več kot 160 točk. Holmes je pobil 12 ljudi, ranil pa jih je skoraj 80. Sojenje naj bi se sicer osredotočilo predvsem na vprašanje prištevnosti storilca v času dejanja ter na njegovo sposobnost prisostvovanja sojenju.

"Bil je zelo sproščen in odsoten"

Kot prvi je na prostor za priče stopil policist iz Aurore Jason Oviatt, ki je opisal svoj prihod na kraj zločina. Tam je videl obtoženca, ki ga je zaradi neprebojnega jopiča in maske sprva zamenjal za policista. "Ko sem se približal, je moški kar stal tam, ni se premikal," je pojasnil. Ko je od njega zahteval, naj dvigne roke, je to storil brez nasprotovanja.

Oviatt je Holmesa ob tem opisal kot povsem ustrežljivega. "Bil je zelo sproščen, na nič se ni normalno odzival. Bil je zelo odsoten," je pojasnil.

Drugi policist, Aaron Blue, je pričal, da je Holmes policistom zaupal svoje ime in domači naslov ter razkril svoje orožje. Posvaril jih je tudi, da je v svojem stanovanju nastavil improvizirana eksplozivna telesa.

Kot priča je nastopil tudi policist Justin Grizzle, ki je po aretaciji Holmesa stopil v kinodvorano. "Spodrsnilo mi je," je pojasnil. "Skoraj sem padel zaradi vse tiste krvi."

Opisal je še, kako je kasneje v svojem avtomobilu v bolnišnico prepeljal dve žrtvi. Neka ženska je imela strelne rane na glavi in je sedela na zadnjem sedežu, na sopotnikovem sedežu pa je bil njen mož. "Kar naprej me je spraševal, kje je njuna sedemletna hčerka," je pojasnil policist. Dodal je še, da je moškemu komaj preprečil, da bi skočil iz avtomobila in se vrnil na prizorišče po svojega otroka. Kasneje se je izkazalo, da njuna Veronica streljanja ni preživela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.