Svet
11 ogledov

Homoseksualci brez strahu v vojsko

irak_vojaki Žurnal24 main
Vojaški novinci lahko zdaj brez težav in posledic spregovorijo o svoji spolni usmerjenosti, so sporočili iz Pentagona.

Zvezno sodišče je pred kratkim sprejelo odločitev, da lahko vojaški novinci domovini služijo v uniformah, če odkrito spregovorijo o svoji spolni usmerjenosti, so sporočili iz Pentagona. Do zdaj je namreč veljal zakon "ne sprašuj, ne povej", po katerem so homoseksualci lahko služili v vojski, če niso razglašali svoje spolne usmerjenosti in se "primerno obnašali". Predstavnica Pentagona Cynthia Smith je sporočila, da morajo vojaške novince, ki priznajo, da so homoseksualci, obravnavati tako kot druge, medtem ko jih v prošnji ne smejo spraševati po spolni usmerjenosti.

Kljub temu so skupine za pravice gejev in lezbijk izrazile zaskrbljenost, saj zadeva za zdaj še ostaja na sodišču. "V tem obdobju negotovosti menimo, da bi morali novinci o svoji spolni usmerjenosti govoriti zelo previdno. Če priznajo, da so homoseksualci, bi lahko Pentagon nekega dne to uporabil proti njim," je zaskrbljena direktorica organizacije Servicemembers Legal Defense Network Aubrey Sarvis.

Homoseksualci spet v vojsko

Nekdanjega poročnika Daniela Choia, ki je služil tudi v Iraku, so razrešili, v torek pa je še enkrat izpolnil prijavnico za vojsko. "Tukaj sem, ker bi rad služil svoji domovini. Sem pa prestar za marince," je povedal Choi, ki je brez zadržkov spregovoril o svoji spolni usmerjenosti. "Nisem bil deležen negativnega odziva ali kakršnihkoli zapletov pri prijavi. Ni mi mar niti za čin," je še dejal Choi.

Will Rodriguez-Kennedy pa ima višje cilje, saj se poskuša vnovič priključiti marincem, iz katerih so ga leta 2008 častno razrešili. "Enkrat marinec, vedno marinec. Občutek imam, da svoje poti še nisem končal," je dejal 23-letni Rodriguez-Kennedy, ki ostaja optimističen, saj so mu iz Pentagona sporočili, da ga bodo vnovič vpoklicali januarja 2011.

Razdiralen zakon
Ameriška zvezna sodnica Virginia Phillips je septembra razsodila, da je prepoved služenja vojske za ljudi, ki so javno priznali, da so homoseksualci, neustavna. Dejala je, da zakonodaja krši prvi amandma k ameriški ustavi. Philipsova je tako razsodila v prid skupine aktivistov za pravice istospolno usmerjenih in izdala prepoved izvajanja politike. Dejala je, da ima zakon "neposreden in razdiralen vpliv" na oborožene sile.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.