Svet
37 ogledov

Homoseksualci se bodo lahko poročili v cerkvi

gej poroka, geja Shutterstock
Danska vlada je sprejela odločitev, ki danskim homoseksualcem omogoča poroko v cerkvah državne Evangeličanske luteranske cerkve.

Ministrstvo za enakost spolov in cerkvene zadeve je poudarilo, da morajo "vsi člani Evangeličanske luteranske cerkve na Danskem imeti priložnost, da se poročijo v cerkvi, ne glede na njihovo spolno usmerjenost". V sporočilu za javnost so zapisali še, "da se bodo istospolni pari lahko poročali v cerkvah pod enakimi pogoji kot heteroseksualni in da se bodo lahko klicali zakonski partner".

Ellen Aagaard Petersen, novinarka uradnega časnika danske Cerkve, je dejala, da prvo poroko pričakujejo že prihodnjo pomlad. Potrebnih bo namreč še kakšnih šest mesecev, da bo prišlo do uveljavitve odločitve ministrstva.

Danska je bila prva

Danska je bila leta 1989 prva država na svetu, ki je homoseksualcem omogočila sklenitev civilne zveze oziroma tako imenovano registrirano partnerstvo. S tem so se pravice istospolnih partnerjev praktično izenačile s pravicami heteroseksualnih parov. Vseeno pa homoseksualci niso dobili tudi pravice do verske poroke.

Danska Cerkev, ki ima okoli 4,5 milijona članov, je sicer homoseksualnim parom že vse od leta 1997 ponujala "verski blagoslov" njihove zveze, ne pa tudi cerkvene poroke. Prav tako parov ne bi vodili v svojih župnijskih knjigah, da so zvezani.

Z novo odločitvijo vlade v Koebenhavnu bo zdaj mogoče tudi to. Pastorji bodo sicer imeli možnost odkloniti sklepanje tovrstnih zvez, je še pojasnila Aagaard Petersenova. "Pastor bo lahko rekel ne, vendar bo drugi rekel da," je pojasnila.

Komentarjev 2
  • Stolp 17:38 23.november 2011.

    Lepo, ampak a ni kao cerkev ločena od države? Kako lahko vlada ukaže cerkvi da mora nekaj narediti? To pomeni tudi obratno, da se cerkev lahko vtika v državne zadeve.Hmmm, nekaj gnilega je bilo vedno na Danskem!

  • geko 17:21 23.november 2011.

    Lepo! Mi pa jim še civilne ne damo:( Balkane Balkane moj....