Svet
211 ogledov

Homoseksualni škandal v semenišču

Duhovnik Shutterstock
Homoseksualne aktivnosti med študenti in zaposlenimi v irskem semenišču. Vodja največje irske katoliške škofije je kandidate za duhovnike premestil v irski kolidž v Rimu. Oboji naj bi tudi uporabljali gejevsko aplikacijo za zmenke Grindr.

Anonimno pismo, ki se je pojavilo maja, je razkrilo, da naj bi med študenti in učitelji v semenišču prišlo do homoseksualnih aktivnosti. Oblasti so se v izjavi zavezale, da bodo "temeljito obravnavale" takšno vedenje.

"Kultura anonimnih pisem je strupena in dokler so to ne razčisti, bi bil bolj zadovoljen, če bodo moji študentje nekje drugje," je dublinski nadškof Diarmuid Martin povedal za irsko nacionalno televizijo RTE.

Nadškof je tudi pripomnil, da je raba aplikacije Grindr za semeniščnike neprimerna, "ne le zato, ker se urijo, da postanejo celibatu zavezani duhovniki, temveč tudi zato, ker takšna aplikacija vzpodbuja promiskuitetno spolnost, ki v nobenem primeru ni zrela predstava o spolnosti, ki naj bi jo duhovniki razumeli".

Zahvaljujoč tehnologiji GPS, lahko uporabniki aplikacije Grindr - večinoma gre za homoseksualne moške - locirajo in si ogledajo fotografije ter kratke profile drugih uporabnikov v njihovi neposredni bližini in se dogovorijo za srečanje.

Nadškof je dejal, da je skušal stopiti v stik z avtorjem oziroma avtorji anonimnih spletnih pisem in blogov, a je njegov poskus privedel le še do več pisem.

Prijavitelji se verjetno ne želijo razkriti, ker so bili drugi zaradi tovrstnih obtožb izključeni. Nadškof je še dejal, da je treba najti način, da se ljudje razkrijejo in pokažejo trdne dokaze.

Kolidž St. Patrick's v Maynoothu je univerza, oddaljena od Dublina 24 kilometrov. Semenišče je bilo ustanovljeno leta 1795. Na vrhuncu moči katoliške cerkve na Irskem je šola za duhovništvo usposobila okoli 500 mladih mož. Ta številka se je sedaj zmanjšala na okoli 55, šola pa bi se lahko zaprla, če bodo nadškofje presodili, da bi se duhovniki lahko bolje šolali drugje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Dixon 09:48 05.avgust 2016.

    Škandal je, da jih premestijo in mislijo da so rešili problem. Škandal je to, da jim ne pustijo prakticiranja in svobodnega izražanja spolnosti.

  • Žurnalček 18:56 03.avgust 2016.

    Škandal ???? Se vi zajebavate , al res resno mislite ? Škandal bi bil, če se ne bi porival v riti , tako pa je to samo normalno stanje v semenišču !

  • popokatopetl 14:19 03.avgust 2016.

    Nekako se mi zdi hecno da nadškof pridiga o zrelih predstavah o spolnosti dokler ne ukinejo celibata.