Svet
3 ogledov

Honduras in Belize v pripravljenosti

Orkan Felix se približuje Hondurasu in drugim srednjeameriškim državam. Žurnal24 main
Orkan Felix nekoliko oslabel, a še vedno ogroža srednjeameriške države.

Orkan Felix, ki te dni pustoši po Karibih, je potem, ko je v ponedeljek dosegel največjo peto stopnjo po merjenju moči orkanov oslabel na orkan četrte stopnje, a kljub temu še vedno ogroža srednjeameriške države. Orkan, ki divja s hitrostjo 230 kilometrov na uro, se tako že približuje Hondurasu in Belizeju, kjer je že več tisoč ljudi zaradi strahu pred njim zapustilo svoje domove na priobalnih območjih.

Države se pripravljajo na udarec

Prebivalci Hondurasa in Nikaragve opravljajo še zadnje nakupe pred ˝udarom˝ Felixa. © AFP

 
Oblasti v Hondurasu, Belizeju in Nikaragvi so tako že izdale opozorilo pred katastrofo in razglasile izredne razmere. Na tisoče domačinov pa je že zapustilo svoje domove, evakuirali pa so tudi večino turistov. Sicer pa vremenoslovci v ameriškem centru za opazovanje orkanov opozarjajo, da je Felix še vedno izjemno nevaren in da se lahko znova okrepi. Hondurasu in Nikaragvi pa bi lahko Felix prinesel tudi do 30 centimetrov dežja, kar lahko povzroči hude poplave.

Felix že drugi orkan sezone

Felix je že drugi močnejši orkan letošnje sezone, ki je z domov pregnal prebivalce srednjeameriških držav. © AFP

 
Tokratni orkan Felix, ki lahko v naslednjih dneh doseže tudi mehiško obalo, je sicer že drugi močnejši orkan letošnje sezone. Kot je znano je pred njim po Karibih konec avgusta pustošil orkan Dean, ki je zahteval 27 življenj. Pred nekaj dnevi pa je Mehiko prizadela tudi tropska nevihta Henriette, ki je v Acapulcu sprožila plazove in pod seboj pokopala šest ljudi. Tudi pri tej pa je velika nevarnost, da se še lahko okrepi in povzroči še več škode. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.