Svet
23 ogledov

Honduras: v požaru v zaporu že več kot 357 mrtvih

opečeni zapornik v Hondurasu - 15-02-2012
1/8
Reuters
Požar, ki je zajel honduraški zapor, naj bi terjal že več kot 357 žrtev. Po poročanju BBC-ja naj bi ob tem več zapornikom uspelo pred ognjenimi zublji pobegniti skozi streho.

Zapor, v katerem je zagorelo, stoji v mestu Comayagua, približno 75 kilometrov severno od prestolnice Tegucigalpa. Po navedbah BBC-ja naj bi bila možen vzrok za požar napaka na električnem omrežju, lahko pa bi ga tudi podtaknili zaporniki sami. Požar, ki je izbruhnil pozno zvečer oziroma ponoči, se je po istih virih nenadzorovano širil vsaj eno uro. Možnost, da bi bil požar podtaknjen, pa zanikajo viri, ki jih povzema AFP.

Po zadnjih podatkih je umrlo vsaj 357 ljudi.

V zaporu je bilo okoli 850 jetnikov, je za AFP pojasnil upravnik zapora Danilo Orellana. Po poročanju mreže BBC je več zapornikov dobesedno zgorelo v svojih celicah.

Razmere v zaporu nehumane

Zapori v Hondurasu so tako kot drugod v Latinski Ameriki običajno prenatrpani. Razmere v njih so pogosto zelo napete in polne nasilja med tolpami. Nemalokrat so požari tudi posledica tovrstnih spopadov med zaporniki oziroma njihovimi tolpami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.