Svet
21 ogledov

Horgoš: Gladovno stavka nekaj več kot sto prebežnikov

Horgoš Marko Mrkonjic/PIXSELL
Na madžarsko-srbski meji v improviziranem šotorišču životari nekaj sto beguncev. Šest beguncev, ki gladovno stavkajo od začetka tedna, so morali hospitalizirati.

Nekaj več kot sto posameznikov, ki na srbsko-madžarskem mejnem prehodu Horgoš čaka pred vrati "obljubljene Evrope", od začetka tedna gladovno stavka. Po poročanju srbskih medijev so šest posameznikov, ki so s protestom želeli opozoriti na položaj migrantov, morali hospitalizirati.

"Želimo pospešiti proces. Zavedamo se, da Madžarska zaradi varnosti ne more preprosto sprejeti  vseh, vendar sem prepričan, da bi lahko v enem dnevu namesto 15 zahtev pregledali nekaj sto. S tem bi rešili problem, " je za televizijo N1 povedal Abdul iz Afganistana.

Improvizirano šotorišče, kjer životari nekaj sto beguncev, je danes obiskal tudi srbski minister za socialne zadeve Aleksandar Vulin, ki je za Tanjug povedal, da je bila vsem ponujena možnost premestitve v enega od namestitvenih centrov. Prav tako so vsem ponudili vodo in hrano. "Oni to zaenkrat zavračajo, kar je njihova pravica in na to ne moremo vplivati," je še povedal Vuliln, ki je komisarja za širitev Johanesa Hana opozoril, da zahodna balkanska pot še ni zaprta, "vsaj ne na način kot bi morala biti".

begunci | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Del prebežnikov je z gladovno stavko začel že pred tednom dni v Beogradu, kjer so posamezniki šotorili na prostem v parkih poleg avtobusne postaje. V preteklem tednu so oblasti park pri avtobusni postaji zagradile z ograjami, drugi park poimenovan "Afganistanski park", kjer so številni prenočevali, pa so začele "prenavljati". Večina prebežnikov se je zato odpravila na mejni prehod Horgoš, kjer zdaj poteka gladovna stavka.

Ministrstvo za notranje zadeve in Komisariat ZN za begunce naj bi prebežnikom sicer ponudila možnost, da se vpišejo na seznam, na podlagi katerega naj bi jim omogočili legalen vstop na Madžarsko. A jasnih pravil, komu in kdaj naj bi Madžarska dovolila prehod ni.

Komentarjev 7