Svet
25 ogledov

Hr turizem: Dobri obeti

(Foto: Drago Sopta / Cropix) Žurnal24 main
Na Hrvaškem odličen začetek sezone. Morje tujih turistov proti morju. Letos pričakujejo več Slovencev v primerjavi z lani. V Istri včeraj tudi do 18-kilometrske kolone vozil.

Promet na hrvaških cestah proti morju je povečan tudi danes, poroča Hrvatski avtoklub. Gneča je na avtocesti A1 v smeri juga, ravno tako na A3 Bregana – Lipovac v smeri vzhoda. Pri Lučki daljših čakanj ni. Tekom dneva pričakujejo gnečo vzdolž cele jadranske obale.

Na Hrvaškem naj bi letos letovalo za od tri do pet odstotkov več gostov iz Slovenije, ki naj bi zaradi višine potnih stroškov počitnikovali predvsem v Istri in na Kvarnerju, manj pa v Dalmaciji, je pred dnevi za Vjesnik ocenil direktor Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani Goran Blažić.

"Čeprav imajo Slovenci radi Dalmacijo, posebej tamkajšnje otoke, pot do južnih območij hrvaške obale podraži njihove počitnice tudi do 300 evrov. Za ta denar si lahko privoščijo dvo- ali tridnevni oddih v Istri in na Kvarnerju," je menil Blažić.

Vjesnik piše, da na počitnice na Hrvaškem pride vsak drugi prebivalec Slovenije. Slovenski turisti so, kljub temu da so mnogi od njih del črnega turističnega trga, izjemno pomembni za Hrvaško. Kot se je lani pokazalo, na njihovo odločitev za počitnice ne vplivajo politične napetosti, dodaja časnik.

Lani je bilo na Hrvaškem 1.010.279 turistov iz Slovenije, kar je za štiri odstotke manj kot leta 2008, medtem ko je število nočitev doseglo 6.145.254, kar je približno na ravni iz leta 2008.

 

Včeraj prišlo skoraj 88 tisoč turistov
Gneča na hrvaških cestah proti morju se je včeraj tekom dneva umirila. Na cestninski postaji pri Zaprešiću je bila gneča od zgodnjih jutranjih ur naprej, ravno tako nekaj kilometrov naprej do Lučke. Do avtoceste proti morju se ni bilo lahko prebiti, do Jastrebarskega so vozniki potovali tudi po 5 kilometrov na uro.

Včeraj do večernih ur je v Hrvaško vstopilo skoraj 88 tisoč turistov, proti morju se je na uro stekalo po tri tisoč avtomobilov. Direktor Lučke: „Gnečo smo komaj čakali, saj vsi vemo, kaj ta pomeni. Da bodo nekaj zaslužili tudi turistični delavci in država sama,“ je za portal Dnevnik.hr povedal Mario Juzvišen.

Sodeč po gneči v splitski trajektni luki se lahko dobremu zaslužku nadejajo tudi gostitelji na otokih. Trajekti za Vis, Hvar, Brač in Korčulo so bili ves dan polni turistov iz vse Evrope. Čeprav potniki ne marajo gneče, se je seveda Hrvati sami nadvse veselijo, saj predstavlja dober znak za začetek sezone.

Hrvaški turistični delavci kljub včerajšnji gneči svarijo, da je za pravi kazalec, ali bodo v letošnji sezoni vendarle zaslužili več kot v lanski, potrebno počakati vsaj še dva vikenda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.