Svet
45 ogledov

Hrana še vedno radioaktivna

Černobil je danes mesto duhov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Petindvajset let po nesreči v jedrski elektrarni Černobil je radioaktivna hrana še vedno na krožnikih Ukrajincev. Reaktor v Černobilu potrebuje nov ščit, saj naj bi iz reaktorja začele uhajati radioaktivne snovi.

Raziskavo so opravili v treh predelih Ukrajine izven območja 60 kilometrov od nukelarke, kjer življenje ni mogoče. Osredotočili so se na prisotnost radioaktivnega izotopa cezij 137, ki ga je po nesreči raznosil veter, v hrani.

Težave v Fukušimi
S povečanim sevanjem se spopadajo tudi na Japonskem. Upravljalec japonske jedrske elektrarne Fukušima Tepco poskuša odpraviti težave z odtekanjem visoko radioaktivne vode v morje. Potem ko so odkrili razpoko, ki je bila kriva za iztekanje visoko radioaktivne vode, so v vodo spustili 13 kilogramov obarvanega praška, s pomočjo katerega bodo poskušali odkriti, od kod voda izteka v morje. Vsi poskusi, da bi ustavili iztekanje iz razpoke, so bili namreč  neuspešni.

Rezultati so pokazali različne vrednosti radioaktivnosti v mleku in mlečnih izdelkih, gobah, jagodičevju in gomoljnicah, kot sta pesa in krompir. V veliko primerih gre za prisotnost izotopa, ki je precej nad sprejemljivimi vrednostmi za otroke in odrasle.

Izotop cezij 137 predstavlja "dolgoročno nevarnost za zdravje ljudi, predvsem za tiste, ki omenjeno hrano uživajo vsak dan", opozarja Greenpeaceova aktivistka Irina Labunska.

Kritika ukrajinske vlade
V poročilu so opozorili tudi na odločitev ukrajinske vlade, ki je pred dvema letoma prenehala opravljati nadzor nad hrano. "Prezgodaj je, da bi zaključili vladni nadzor, saj moramo imeti podatke o razmerah, da lahko pomagamo ljudem, ki imajo težave," pravi Labunska. "Nujno je treba opraviti temeljito, strokovno oceno radionuklidne kontaminacije kmetijskih površin in izvesti potrebno sanacijo območja, da bi to lahko spet uporabljali v kmetijske namene."

Otroci Černobila
Čeprav bo od nesreče minilo četrt stoletja, Ukrajinci posledice čutijo še danes. "Nisem se še niti rodila, ko je razneslo Černobil, a njegova smrtonosna zapuščina me je lovila vse otroštvo. Eno od deklet na moji šoli je imelo šest prstov na roki. Moja ščitnica je poškodovana in strah pred rakom ne bo nikoli zapustil ne mene ne moje družine," pripoveduje Belorusinja Nastazija Astrašeuskajeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.