Svet
21 ogledov

Hromi znova hodi

Rob lahko ob ustrezni stimulaciji samostojno premika prste na nogah, kolke, kole Žurnal24 main
Američan, ki je bil po prometni nesreči v medicinskem smislu hrom, je postal prvi človek, ki je s pomočjo nove zdravniške tehnike stimulacije živčevja uspel ponovno shoditi.

Roba Summersa iz zvezne države Oregon je leta 2006 zbil neki pijani avtomobilist. Rob, dotlej profesionalni bejzbolist, je utrpel tako hude poškodbe živčevja v hrbtenici, da  so zdravniki dvignili roke in 25-letnik je ostal od prsi navzdol hrom. Dražljaji, ki so jih v spodnje okončine pošiljali možgani, so bili namreč po poročanju BBC-ja blokirani na pol poti.

Zame, ki štiri leta nisem bil sposoben premakniti niti prsta na nogi, sta svoboda in sposobnost, da stojim na svojih nogah, zares izjemna občutka.
Rob Summers

Nedavno pa so ga na Univerzi Kalifornija uvrstili v testni projekt, v katerem so v njegovo hrbtenico  pritrdili 16 elektrod. Sledil je naporen trening, med katerim se je Rob ponovno trudil stati, premikati noge in hoditi, medtem ko so zdravniki v živčevje spuščali električne impulze. Še zdravniki sami so bili presenečeni nad uspehom, saj je Robu na koncu uspelo kontrolirati noge in ob pomoči terapevtov tudi narediti nekaj korakov. Povrnil je tudi kontrolo nad mehurjem in črevesjem.

Študija je potrdila, da stimulacija živčevja lahko prinese rezultate, a za proslavljanje zmage nad podobnimi poškodbami, kot je Robova, je veliko prezgodaj, saj zdravnike čaka še veliko dela za popolno razumevanje, kako je Robu sploh uspelo ponovno pridobiti kontrolo nad gibi. Kot ugotavljajo, so stimulacije oživile nekatere živčne celice ali pa so se ustvarile nove in so tako omogočile ponovno vzpostavitev povezave med glavo in preostalim telesom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.