Svet
4623 ogledov

Hrvaška bi na meje poslala vojsko

Hrvaška vojska
1/2
Profimedias
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je napovedal, da bo Hrvaška razmislila o napotitvi vojakov v pomoč policistom pri varovanju hrvaške in zunanje meje Evropske unije, če se bo migrantska kriza zaostrila, potem ko je Turčija odprla svoje meje. Potrdil je, da pripravljajo izredno srečanje notranjih ministrov držav članic EU.

Plenković je v nedeljskem pogovoru za hrvaško televizijo potrdil, da je Hrvaška kot predsedujoča Svetu EU v intenzivni komunikaciji z vrhom unije, Grčijo in Bolgarijo zaradi usklajevanja skupnega stališča, potem ko je Turčija prejšnji teden potrdila, da ne bo več zadrževala migrantov, ki želijo v Evropo.

Menil je, da dogodki terjajo "evropski odgovor v neposrednih politično-diplomatskih pogovorih s Turčijo". Menil je tudi, da je možno ohraniti dogovor s Turčijo glede preprečevanja nezakonitih migracij.

V skladu s tem dogovorom je EU Turčiji obljubila šest milijard evrov za oskrbo skoraj štirih milijonov beguncev iz Sirije. Plenković je ob tem dejal, da potekajo prizadevanja, da bi problem reševali pri njegovem izvoru, torej v Siriji.

Plenković je prepričan, da grški premier Kiriakos Micotakis ne bo dovolil nezakonitih prehodov turško-grške meje, kot je to počela prejšnja grška vlada z Aleksisom Ciprasom na čelu. Napovedal, da bodo z vsemi sredstvi pomagali pri varovanju zunanje meje EU ter da pripravljajo izredno srečanje notranjih ministrov držav članic EU.

Na vprašanje, kako se bo Hrvaška odzvala, če bo večje število migrantov prišlo na njene meje, in kdaj bo čas, da bodo poslali hrvaške vojake na mejo, je Plenković odgovoril, da o tem še ne razmišljajo. Po njegovih besedah mejo uspešno nadzira približno 6500 obmejnih policistov.

"Če bo prišlo do večje eskalacije, pa bomo razmislili, ali je treba napotiti še pripadnike hrvaške vojske," je še povedal Plenković.

Podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović je v nedeljo dejal, da hrvaška policija učinkovito varuje hrvaško mejo ter da so redno izpostavljeni migrantskim pritiskom. Kot je dodal, zaenkrat ni videti, da bi se okrepile balkanske migrantske smeri.

Komentarjev 4
  • maresem 13:29 03.marec 2020.

    SLO pa nevladnike in LGBT sodrgo.

  • Silva Drevensek 10:43 03.marec 2020.

    NAŠA VLADA PA 25 POLICISTOV NA Grško mejo se prav smilijo

  • AnzeSmolej 12:56 02.marec 2020.

    Hrvatje če boste res uspeli zadržati horde, ki prihajajo, grem pa še k vam na dopust!