Svet
6 ogledov

Hrvaška bo fiksirala tečaj do franka

Slovenija 15.05.12, premier, janez jansa, hrvaski premier zoran milanovic, marib Nino Verdnik
Hrvaška vlada predlaga, da se tečaj švicarskega franka fiksira pri 6,39 kune za leto dni.

Hrvaška vlada bo predlagala zakonske rešitve, s katerimi namerava izboljšati položaj posojilojemalcev v švicarskih frankih. Hrvaški premier Zoran MIovanović ocenjuje, da je krepitev švicarskega franka "višja sila in izredno stanje", zaradi katerega morajo državne institucije nujno ukrepati.

Vlada tako predlaga, da se tečaj švicarskega franka fiksira pri 6,39 kune za leto dni. V tem času bi namreč lahko v sodelovanju s centralno banko našli rešitev za zamenjavo kreditov v frankih za kredite v kunah, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Bankirji so proti

Stroške, ki jih bo prinesla takšna odločitev, bi morale prevzeti finančne institucije, je dodal Milovanović. To je presenetilo bankirje, ki so pričakovali drugačen dogovor. Napovedali so boj proti sprejetju takšnega zakona. Najbolj problematizirajo predolgo obdobje fiksacije tečaja.

"Ni več prostora za dolgotrajna pogajanja, ker grozi nevarnost, da bodo številni ljudje izgubili sposobnost, da bi plačevali posojila in potem bodo imeli škodo tako oni kot banke," je Milanović povedal ob današnjem podpisu pogodbe, s katero so odpisali dolgove socialno najbolj ogroženim prebivalcem.

V Banskih dvorih so pogodbo podpisali z župani največjih mest in s predstavniki hrvaškega elektrogospodarstva, hrvaške pošte in javne radiotelevizije.

Banke ustvarjajo dobiček - prostor za prilagajanje še obstaja

Milanović je spomnil, da je vlada pred letom in pol znižala obrestne mere za posojila v švicarskih frankih, a se je zadeva dodatno zapletla. Poudaril je, da morajo odgovornost za stanje prevzeti tudi banke, pri čemer je dodal, da so tudi v lanskem letu ustvarile dobiček. "To kaže, da prostor za prilagajanje še naprej obstaja," je povedal.

Medtem je hrvaški minister za finance Boris Lalovac napovedal, da je najbolj realen nov poseg v obrestno mero. Dodal je, da je možnost tudi fiksiranje tečaja švicarskega franka, a da se je treba posvetovati s pravniki in bankirji, predvsem pa s hrvaško centralno banko.

V današnjem pogovoru za hrvaški radio je omenil tudi prepoved izvršbe nad nepremičninami kot tudi, da bi banke odpisale del dolgov posojilojemalcem v švicarskih frankih, država pa bi jim potem priznala dodatne davčne olajšave.

Franak pripravlja transparente

Društvo Franak, ki skrbi za položaj posojilojemalcev v švicarskih frankih, je danes povabilo svoje članstvo na "splošno mobilizacijo". Na družbenem omrežju Facebook so med drugim sporočili, da lahko njihovi člani že začnejo pripravljati transparente za morebitne proteste.

V društvu Franak poudarjajo, da lahko krepitev švicarskega franka vpliva na življenja več kot 200.000 ljudi na Hrvaškem, ki so dobili posojila v švicarski valuti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.