Svet
17 ogledov

Hrvaška bo istospolne pare obravnavala v ločenem zakonu

gej poroka, geja Shutterstock
Še letos naj bi na Hrvaškem pripravili nov družinski zakonik. Pravic istospolno usmerjenih partnerjev naj ne bi vključili vanj. Za boljšo regulacijo pravic istospolno usmerjenih bodo poskrbeli s spremembami zakona o istospolnih skupnostih.

Jutarnji list navaja vir iz hrvaške vlade, ki trdi, da Hrvaška ne bo ponovila slovenske napake. Pravic istospolno usmerjenih partnerjev namreč ne bodo vključili v družinski zakon, saj naj Hrvaška za to še ne bi bila dovolj zrela družba.

Novi družinski zakonik naj bi sicer na Hrvaškem pripravili letos. V hrvaški vladi napovedujejo, da bodo poskrbeli tudi za boljšo regulacijo pravic istospolno usmerjenih oseb s spremembami zakona o istospolnih skupnostih.

Hrvaški odzivi na slovenski zakonik

Kaj se je spremenilo v Sloveniji, kako to, da je država, ki so jo gejevski aktivisti ocenjevali kot liberalno in odprto do homoseksualne populacije, na referendumu ustavila okrepitev njihovih pravic, se danes sprašuje Večernji list. Dodaja, da bi družinski zakonik posodobil tudi mnoge druge pravice in ne zgolj istospolno usmerjenih, zdaj pa je "vse padlo v vodo" za najmanj leto dni.

Časnik ob tem izpostavlja, da je bila največja pozornost usmerjena vprašanju pravic istospolnih partnerjev, da bi lahko posvojili otroka svojega partnerja. Na tem so se tudi največ lomila kopja, čeprav so z zakonom regulirali zgolj tisto, kar v realnosti že obstaja, še navaja zagrebški časnik, ki je sicer znan po konservativnih stališčih in privrženosti Katoliški cerkvi.

Reški Novi list med drugim ugotavlja, da je izid nedeljskega referenduma razdelil tudi vladajočo koalicijo, saj premier Janez Janša ne sme kazati prevelikega zadovoljstva zaradi rušenja družinskega zakonika, da ne bi razjezil glavnega koalicijskega partnerja, Gregorja Viranta, ki je verjel v referendumsko potrditev zakonika.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.