Svet
5 ogledov

Hrvaška: diaspora že na voliščih

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami lahko nekateri hrvaški državljani v tujini volijo že danes. Skoraj polovica vseh volišč v tujini (124) je v BiH.

Po napovedih naj bi se najprej odprlo volišče v Canberri v Avstraliji, skupaj pa bo za volitve odprtih 265 volišč v 53 državah. Skoraj polovica vseh volišč v tujini (124) je v BiH, hrvaški državljani v Sloveniji pa lahko volijo na veleposlaništvu v Ljubljani. Na parlamentarnih volitvah bo lahko sodelovalo 405.092 hrvaških državljanov, ki nimajo prijavljenega stalnega bivališča na Hrvaškem.

HDZ najbolj priljubljena med diasporo

Na voliščih v posebni 11. volilni enoti za diasporo lahko hrvaški volilci izbirajo med 11 strankarskimi in dvema neodvisnima volilnima seznamoma. Med njimi ni volilnega seznama ene izmed volilnih favoritk, Socialdemokratske stranke (SDP). Slednja sicer ne odreka ustavne volilne pravice hrvaškim državljanom v tujini, je pa ocenila, da lahko o izvršni in zakonodajni veji oblasti odločajo le državljani, ki plačujejo davke v hrvaški proračun.

Na prejšnjih volitvah se je na volišča v tujini odpravilo nekaj manj kot 18 odstotkov volivcev, več kot polovico glasov pa je dobila vladajoča Hrvaška demokratska skupnost (HDZ), ki je na ta način osvojila tudi štiri poslanske mandate.

Sanader (HDZ) računa na zmago. © Reuters

 
Bo tujina odločala o zmagovalcu?
Politični komentatorji na Hrvaškem ocenjujejo, da bodo morda ravno glasovi iz tujine odločali o tem, katera izmed dveh vodilnih strank, HDZ ali SDP, bo dobila večino v parlamentu in mandat za sestavo nove vlade. Zadnje predvolilne raziskave so namreč pokazale, da ima SDP med volivci na Hrvaškem le slab odstotek prednosti pred HDZ.

V hrvaškem saboru je največ 12 poslancev iz diaspore, njihovo število pa je odvisno od "nefiksne kvote", ki določa število poslancev v 11. volilni enoti na temelju povprečnega števila glasov, ki so bili potrebni za poslansko mesto v desetih volilnih enotah na Hrvaškem.

Predsednik hrvaške volilne komisije (DIP) Branko Hrvatin je sicer v petek povabil vse polnoletne hrvaške državljane, naj pridejo na volišča in "na ta način pošljejo svoja sporočila politikom". Za največ 160 poslanskih mest v saboru tekmuje 3585 kandidatov. V prejšnjem parlamentu je bilo poslanskih mest 152.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.