Svet
116 ogledov

Hrvaška: dovoljena umetna oploditev samskih žensk

Umetna oploditev Shutterstock
Hrvaška bo omogočila tudi oploditev samskih žensk, ne glede na to, ali imajo zdravstvene težave z zanositvijo ali ne. Ali bo dovolila tudi oploditev lezbičnim parom, se še niso odločili.

Tudi samskim ženkam bo oploditev z biomedicinsko pomočjo krila zdravstvena zavarovalnica. Minister za zdravje Rajko Ostejić upa, da bo celotna vlada in javnost naklonjena tudi oploditvi lezbičnih parov. "Osebno si želim omogočiti vsem parom in vsem ženskam, da uresničijo svoje sanje in dobijo otroka in da jim je to omogočeno na Hrvaškem. Moje stališče je, da moramo to omogočiti vsem pod istimi pogoji. Homoseksualnost se je pred 30, 35 leti označevala za bolezen, danes se je to spremenilo," pravi Ostejić za Jutarnji list.

Oploditev z biomedicinsko pomočjo za samske ženske bo na Hrvaškem možna od maja naprej. S tem se bo Hrvaška pridružila večini evropskih držav, ki omogočajo tudi oploditev samskih žensk. Le v šestih državah to ni dovoljeno, med njimi je tudi Slovenija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.