Svet
536 ogledov

Hrvaška izdala mednarodno tiralico za Ivico Todorićem

Ivica Todorić Pixsell
Predvideva se, da je v Londonu ...

Županijsko državno tožilstvo v Zagrebu je danes razpisalo tiralico za dolgoletnim šefom koncerna Agrokor Ivico Todorićem, potem ko je županijsko sodišče v sredo zanj odredilo pripor. Tožilstvo ga kot prvoosumljenega v primeru Agrokor bremeni odtujitve najmanj 130 milijonov evrov iz koncerna. 

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović v današnjem pogovoru z novinarji še pred objavo tiralice novinarjem ni želel odgovoriti, ali ima policija informacije o tem, kje je Ivica Todorić.

Povedal je le, da hrvaške inštitucije delajo v skladu s hrvaško in evropsko zakonodajo, ter da je mednarodna in evropska praksa jasna, ko gre za objavo tiralice.

Številne kazenske ovadbe

Hrvaška policija je v ponedeljek izvedla več hišnih preiskav ter prijela 12 nekdanjih vodilnih predstavnikov Agrokorja in bivše hrvaške podružnice revizorske hiše Baker Tilly zaradi suma finančnih malverzacij v koncernu. Vendar pa Ivice Todorića in njegovih sinov Anteja in Ivana niso našli na hrvaških naslovih.

Kazenske ovadbe so vložili proti 15 osumljenim, nakar je preiskovalni sodnik v Zagrebu v sredo odločil, da se jih 14 lahko brani s prostosti, 30-dnevni preiskovalni zapor pa je zaradi nevarnosti vplivanja na priče odredil le za Ivico Todorića.

Tožilstvo se je na odločitev sodišča, da 14 osumljenih izpusti na prostost, pritožilo. Odločitev o pritožbi naj bi bila znana prihodnji teden.

Medtem se je v petek starejši Todorićev sin Ante vrnil v Zagreb. Novinarjem je povedal, da je pred preiskovalnim sodnikom zanikal vse obtožbe tožilstva. Bivši podpredsednik uprave Agrokorja ima prijavljeno stalno bivališče v Londonu, na vprašanje, kje sta njegov oče ter mlajši brat Ivan, pa ni želel odgovoriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.