Svet
12 ogledov

Hrvaška: izključili pet homoseksualnih semeniščnikov

Duhovnik Shutterstock
Na hrvaški Reki so zaradi homoseksualnih nagnjenj iz semenišča izključili pet od 25 semeniščnikov, poleg njih pa še tistega, ki jih je zaradi tega prijavil vodstvu.

"Ni šlo samo za osebna homoseksualna nagnjenja, ampak so gojili tudi medsebojno ljubezen in druge semeniščnike nagovarjali k homoseksualnim odnosom. Razlagali so jim, da je to 'in' ter da bodo takšne odnose kot duhovniki lahko brez posledic nadaljevali tudi v prihodnje," je za hrvaški časopis 24sata povedal vir iz hrvaške Cerkve. Izključeni so bili doma z Reke, iz Zadra in Krka.

Iz semenišča Janeza Pavla II. na Reki je bil sicer izključen tudi šesti semeniščnik, ki je ostalih pet prijavil. Kot so pojasnili, je bil ta izključen, še preden se je vedelo, kaj je vodstvu semenišča želel razkriti. Do svojih "dokazov" je namreč prišel prek dostopanja do zasebnih računalnikov svojih kolegov.

Leta 2005 je kongregacija za katoliško vzgojo sicer sprejela odlok, da osebe z globoko zakoreninjenimi homoseksualnimi nagnjenji ne morejo postati duhovniki, še piše hrvaški portal.

Komentarjev 1
  • mirko 18:19 16.november 2011.

    Malo še manjka pa bomo v srednjem veku.