Svet
7 ogledov

"Hrvaška je pripravljena"

Hrvaška EU Reuters
"Evropska komisija je predlagala zaprtje zadnjih štirih poglavij v pristopnih pogajanjih s Hrvaško," je dejal predsednik komisije Jose Manuel Barroso.

S tem so tako odpravljene vse ovire na poti do vstopa Hrvaške v EU. Predvideni datum vstopa 28. članice je 1. julij 2013, je še sporočil Barroso.

Hrvaška bo tako zaprla zadnja štiri poglavja, ki so veljala za najbolj zahtevna. Gre za poglavja o pravosodju in temeljnih pravicah, konkurenci, finančnih in proračunskih določbah ter poglavje razno. O poglavjih bodo razpravljale še članice Unije, ki jih morajo potrditi s soglasjem. Skupno je imela Hrvaška odprtih 35 poglavij.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je prepričan, da se bodo države članice strinjale z vstopom Hrvaške v EU. "To je zelo pomemben trenutek in konec dolgega potovanja, ki se je začelo pred šestimi leti," je dejal Füle. V omenjenih šestih letih je Hrvaška postala demokratična država, ki temelji na vladavini prava z uspešno tržno ekonomijo, je dodal.

Vsem Hrvatom je položil na srce, naj bodo ponosni na svoje dosežke, saj so priprave na članstvo zahtevne. "Najtežje je vpeljati red v lastno hišo," poudarja Füle. "Moje sporočilo državi, ki se je dvignila iz vojne in ki bo praznovala 20. letnico neodvisnosti, je jasno in čisto: 'Veselim se, ker vas lahko pozdravim kot 28. članico Evripske unije!'"

Brez referenduma ne bo šlo
Hrvati se bodo o članstvu v EU morali izreči na referendumu. Kdaj bo referendum razpisan, je odvisno od tega, kdaj bo podpisan pristopni dokument. Tega naj bi podpisali v zadnjem četrtletju tega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.