Svet
59 ogledov

Hrvaška je v EU zaščitila kislo zelje

Zivljenje 13.02.14, zelje, hrana  foto: shutterstock Shutterstock
Hrvaška je v evropski register izdelkov z zaščiteno označbo porekla vpisala Ogulinsko kislo zelje.

Hrvati so že zaščitili Krški pršut, Ekstra deviško olje s Cresa in Neretvanske mandarine. 

Ogulinsko kislo zelje se pridobiva s kisanjem avtohtone vrste ogulisnkega zelja, ki se, navajajo s vladnem sporočilu, razlikuje od kislega zelja iz drugih vrst zelja. Poleg tega za kisanje dodajo samo pet- do šestodstotna bistra raztopina kuhinjske soli, brez dostopa zraka pa se nato tvori mlečna kislina kot naravni konzervans. 

Slovenija je na isti način zaščitila že Nanoški sir, Tolminc, Bovški sir, Mohant, Prekmursko šunko, Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Kočevski gozdni med, Kraški med, Kraško jagnjetino, Kraški ovčji sir in Piransko sol.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • mrki 16:32 24.avgust 2015.

    lohk bi pa zaščitili tvoji eno sivo celico.

  • dragec 16:07 24.avgust 2015.

    kaj, če bi hrvati dali zaščititi plešo od JJ

  • slajan 15:08 24.avgust 2015.

    Pri njih in pri nas pa so najbolj iskane zašitene znamke: S BUDET, TRAJNO NIZKA CENA, AKCIJA, PRED IZTEKOM ROKA.......