Svet
9 ogledov

Hrvaška: ko je nemogoče mogoče

Učenec srednje šole. Nik Rovan
Reški gimnazijec T.B. je le dva dneva pred zaključkom tretjega letnika imel negativno ocenjenih pet predmetov. Učiteljem je zagotavljal, da bo rešil ta problem in da se bo lahko normalno vpisal v naslednji letnik. In uspelo mu je! Kako? Z očetovim denarjem.

T.B. je obiskoval Prvo reško hrvaško gimnazijo in ker se očitno ni preveč rad učil, je ob koncu šolskega leta imel negativno zaključno oceno pri matematiki, fiziki, kemiji, logiki in verouku. Učitelji so ga že videli, kako bo moral spet ponavljati razred, a dijak jim je zagotavljal, da bo "ta problem rešil na nekateri drugi šoli". In dejansko mu je to uspelo, poroča jutarnji.hr.

Pred koncem kritičnega tedna, 13. junija, se je namreč dijak izpisal iz gimnazije (kot razlog je oče navedel, da ne more izpolnjevati športnih obveznosti). Tik pred zaključkom šolskega leta pa se je T.B. spet vrnil nazaj v gimnazijo in to s spričevalom Splošne privatne gimnazije v Zagrebu, v katerem je črno na belem pisalo, da je opravil vse predmete.

"Kakšno sporočilo je to za druge učence?"

V šolski zbornici niso mogli verjeti svojim očem, da je lahko dijak v samo 14 dneh opravil pet razmeroma zahtevnih predmetov. Enice so namreč kar naenkrat postale dvojke, bolj se je odrezal le pri verouku, kjer je imel zaključno oceno 3.

A s tem ravnateljice in drugih učiteljev ni prepričal. Vodstvo šole se je namreč odločilo, da na tako lahek način ne bodo dovolili dijaku vstopa v četrti letnik in so mu zavrnili vpis na gimnazijo.

"Če ga vpišemo, kakšno sporočilo bomo s tem dali ostalim učencem? Da se lahko z denarjem kupi vse brez truda in učenja? Njegov sošolec iz istega razreda mora zaradi negativnih ocen ponavljati razred in to ne bi bilo pravični do ostalih učencev," je odločna ravnateljica Jane Schlaunich.

Izkoristil luknjo v zakonu

Šolska inšpekcija je sprva zahtevala, da mora gimnazija dijaka vpisati, saj je formalno opravil vse predmete, a se je vmes vpletno še šolsko ministrstvo, ki preverja, ali je bila izdaja spričevala s strani zasebne gimnazije upravičena. Dijak in reška gimnazija tako še vedno čakata na končno odločitev.

T.B. je sicer v šoli obiskoval tako imenovani športni razred, kjer gredo dijakom, ki se aktivno ukvarjajo s športom, na roko pri opravljanju testov. A kot razlaga ravnateljica, od njegovega trenerja nikoli niso dobili nobenega potrdila, ki bi to tudi dokazoval.

Do četrtega letnika za 4 tisoč evrov

Oče je za vpis na privatno gimnazijo plačal 4 tisoč evrov letne šolnine, še poroča časnik. Tega niso želeli potrditi niti v šoli in tudi ne dijakov oče.

Ravnatelj splošne privatne gimnazije Zagreb Miro Matijaš pravi, da je v tem primeru vse legalno, saj je bilo T.B.-ju, kot aktivnemu športniku, priznan poseben status in zato lahko izpite opravlja ob koncu šole.

Igra ragbi v prvi ligi

T.B. igra ragbi v prvi ligi, a prva liga je prva liga, ne glede na to za kateri šport gre, razlaga ravnatelj, ki je pokazal tudi potrdila s strani trenerja.

Matijaš pravi, da je vse v skladu z zakonom in da je to problem na državni ravni, ki take stvari dovoljuje. Ob tem pa je tudi dejal, da je bil dijak v reški šoli pod velikim pritiskom, da je prišel ves objokan in da se je očitno v šoli nekomu zameril.

"Takoj po prihodu je pokazal veliko znanje. Fiziko je že znal, a matematiko se je s pomočjo učiteljev naučil v 14 dneh," ravnatelj odgovarja na vprašanje, kako je lahko v 14 dneh opravil pet predmetov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.