Svet
33 ogledov

Hrvaška ledvica stane do 100.000 evrov

Ledvica Shutterstock
Na hrvaških oglaševalskih spletnih straneh je vse pogosteje mogoče zaslediti ponudbe, v katerih obupani in obubožani državljani prodajajo svoje ledvice.

Oglasov je vse več kljub zakonski prepovedi prodaje človeških organov na Hrvaškem. Cena ledvice v oglasih je od 40 tisoč do sto tisoč evrov.

Hrvaški ponudniki ledvic večinoma poudarjajo, da so se za prodajo odločili zaradi izjemno slabega materialnega stanja ali dolgov. Med njimi so tako 20- kot 50-letniki. Nihče izmed njih ni želel govoriti z novinarji, saj si želijo pogovarjati zgolj z resnimi kupci, poroča Novi list na svoji spletni strani.

Preprodaja organov strogo prepovedana

O tem, da ne gre za lažne oglase, so potrdili tudi v osiješkem društvu dializnih bolnikov in bolnikov s presajenimi organi. Obenem upajo, da takšna trgovina na Hrvaškem ne bo zaživela. Trdijo, da zaenkrat na Hrvaškem ni možno opraviti nezakonite transplantacije ledvic. Poudarjajo, da hrvaški bolniki v hrvaških bolnišnicah ne morajo plačati za transplantacijo ledvic.

Na Hrvaškem sta strogo prepovedana prodaja in nakup človeških organov. Za tovrstna dejanja je predvidena kazen med 70 tisoč in sto tisoč kunami (med 9.300 in 1.300 evri).

Komentarjev 2
  • JackD 18:34 27.februar 2013.

    K kl, preden (pre)napišeš naslednji članek, si v sskj preberi razliko med besedama morati in moči.

  • privat 15:22 27.februar 2013.

    Kot da je pri nas drugače...šrot nam je pokazal smernice naših politikov