Svet
14 ogledov

Hrvaška med gospodarsko ogroženimi

Ameriški časnik kot argument navaja, da se bo kriza poznala predvsem v žepih tur Žurnal24 main
Hrvaška je med desetimi državami, ki so najbolj ogrožene zaradi globalne gospodarske krize, je pretekli teden objavil ameriški časnik U.S. News na svoji spletni strani.

Hrvaško je uvrstil na sedmo mesto, za Mehiko, Pakistanom, Ukrajino, Venezuelo, Argentino in Latvijo. Za njo so se uvrstili Kazahstan, Vietnam in Belorusija. U.S. News poudarja, da je Hrvaška prezadolžena ter da njeno gospodarstvo temelji predvsem na turizmu, ki prinaša približno petino bruto domačega proizvoda. Sicer pa izpostavlja, da Hrvaški zaenkrat uspeva vračati dolgove, vendar se bo njena sposobnost vračanja "lahko poslabšala".

 

Hrvaška znova na udaru

Tudi britanski tednik The Economist je nedavno poročal o težavah hrvaškega gospodarstva, na korupcijo in organizirani kriminal pa je opozarjal tudi BBC.

Krizo bo občutil turistični sektor
Ameriški časnik navaja, da se bo recesija letos čutila v žepih turistov, kar se bo odrazilo tudi na Hrvaškem, ki "s svojimi jadranskimi plažami privlači veliko obiskovalcev". Povzemajo tudi predvidevanja hrvaške vlade, da bo brezposelnost skočila na dvanajst odstotkov.

Analiza U.S. News temelji na indeksih, ki sta jih državam podelili podjetji Moody's Investors in Standard&Poor's, na podlagi obveznic in varščin, ki obstajajo v primeru financiranja dolgov. U.S. Today piše, da je prvih pet omenjenih držav najbolj ranljivih glede na obstoječo gospodarsko krizo, medtem ko je ostalih pet držav s seznama "potrebno imeti na očeh".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.