Svet
9 ogledov

Hrvaška ministrica "ga pa pihne“

Vesna Pusić Zarko Basic/PIXSELL
Hrvaška ministrica za zunanje zadeve je v Rusiji sprožila val ogorčenja. Kritizirajo pa jo tudi doma.

Vesna Pusić bi na izpitu padla, če bi kot študentka na vprašanje o hrvaških prostovoljcih med ukrajinskimi vojaki odgovorila, da je zanje že slišala, piše Večernji list. Ker pa Pusićeva ni študentka, ampak vodja hrvaške diplomacije, je njena izjava razburila Rusijo.

Rusi so zaskrbljeni in šokirani, da ministrica pod vprašaj ni postavila "zakonitosti takšnega sodelovanja hrvaških državljanov pri operacijah“. Rusi, tako Večernji, so nato o svojem šoku seznanili ves svet, vključno z Brusljem. Hrvati so šele takrat spoznali, da so naredili napako in objavili sporočilo z razlago, da se v Ukrajini nahaja le 8 Hrvatov. "Kot da je to pomembno. Osemsto ali osem, Rusi so zabili gol. Zaradi nediplomatskega nastopa naše šefice. Ona bi morala izjaviti, da o tem ne ve nič in da bodo zadeve raziskali,“ piše časnik, ki je ob tej priložnosti pohvalil Donalda Tuska, predsednika Evropskega sveta, ki je na isto vprašanje odgovoril z besedami: "Nimamo dokazov, da državljani EU sodelujejo v bojih na vzhodu Ukrajine. Intuicija mi pravi, da gre za propagando.“ "Bravo, majster. Hrvaška diplomacija bi med tem morala – pod pultom – o skupini borbenih Hrvatov obvestiti vse zainteresirane strani, vključno z Moskvo, in poudariti, da Hrvaška s tem nima nič. Druga stvar pa je, da se Rusija dela "neumne", saj so opazili Hrvate, Srbe pa ne. Slednji polnijo vrste upornikov. Ne vidijo niti ruskih vojakov, ki so tam. In tako je osem Hrvatov zaradi naše neorientirane ministrice-študentke postalo svetovna vest,“ še piše Večernji list.

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:15 15.februar 2015.

    to je zrežiran

  • sivka 17:36 15.februar 2015.

    baje celo nagaja Kolindi

  • asmas 14:26 15.februar 2015.

    tale pa očitno ne bo nikoli tako dobra v politiki,kot je naš Kahl.hrvatm priporočam da jo pošljejo v Mladiko kjer je doma kahl.On jo bo takoj naučil kako je treba lagati ,da ljudem lažeš v ksiht pa tega ne opazijo