Svet
1865 ogledov

Hrvaška na mejo s posebnimi kamerami

Hrvaška policija Profimedia
Za sisteme termovizijskih kamer bodo odšteli šest milijonov evrov.

Hrvaško notranje ministrstvo je sprožilo postopek za nakup devetih novih sistemov termovizijskih kamer velikega dosega za nadzor meje s Srbijo ter Bosno in Hercegovino. Z novimi kamerami, ki bodo namenjene predvsem preprečevanju nezakonitih migracij, bodo lahko zaznali vozila in osebe na razdalji do 20 kilometrov.

Hrvaška policija bo nove termovizijske kamere postavila na osmih točkah, in sicer dve ob meji s Srbijo in šest ob meji z BiH, poroča Večernji list. Deveti sistem pa bodo imeli v pripravljenosti. Vrednost kamer je ocenjena na 45,6 milijona kun (šest milijonov evrov).

Obmejni policisti bodo z novimi kamerami zaznali vozila na razdalji do 20 kilometrov, osebe pa na razdalji do 15 kilometrov. Za kakšno vozilo gre, bodo lahko ugotovili na razdalji 12 kilometrov, osebe pa bodo prepoznali na razdalji sedmih kilometrov.

Nove kamere bodo povezane z lokalnimi policijskimi postajami obmejne policije, ki bodo dogodke na terenu spremljale na LCD zaslonih. Celoten sistem bo povezan tudi z nacionalnim koordinacijskim centrom hrvaškega ministrstva za notranje zadeve.

V rokah hrvaških obmejnih policistov bo tudi 84 novih infrardečih naprav za nočno opazovanje meje, ki lahko identificirajo osebo na razdalji najmanj 200 metrov. Vrednost tega nakupa je 4,28 milijona kun (570.000 evrov), še piše časnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.