Svet
4758 ogledov

Hrvaška na tej poti nima več ovir

meja Saša Despot
O vstopu Hrvaške v schengen danes razpravlja Evropski parlament. Dokončna odločitev o načrtovanem vstopu Hrvaške v schengen naj bi bila sprejeta naslednji mesec.

Evropski parlament bo danes na zasedanju v Bruslju razpravljal, v četrtek pa po pričakovanjih podprl mnenje, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje. Mnenje Evropskega parlamenta bo predzadnji korak Hrvaške na poti v schengen z januarjem prihodnje leto. Dokončno odločitev naj bi decembra sprejel Svet EU.

Za vstop Hrvaške v schengen ni ovir, država izpolnjuje vse določbe schengenskega pravnega reda, je zapisano v osnutku mnenja, ki ga bodo potrjevali evropski poslanci in ki ga je konec oktobra že podprl pristojni odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve. Parlament naj bi Svet EU pozval k sprejetju odločitve o vstopu Hrvaške v schengensko območje, ki je predviden 1. januarja 2023.

Končno odločitev o vstopu Hrvaške v schengen, za katero je potrebno soglasje vseh članic schengenskega območja, bodo sprejeli ministri EU za notranje zadeve na zasedanju v Bruslju 8. decembra. Na tem zasedanju bodo odločali tudi o vstopu Romunije in Bolgarije.

V EU glede vstopa Hrvaške v schengen kljub nekaterim opozorilom zaradi nespoštovanja človekovih pravic migrantov in nezakonitega vračanja, kot kaže, ni zadržkov.

Tudi Slovenija, kjer je politika v preteklosti vseskozi bolj ali manj na glas razmišljala o pogojevanju soglasja hrvaški vključitvi v schengen z uveljavitvijo arbitražne razsodbe o meji, vstop načelno podpira. Vlada pri tem sicer opozarja na dokončnost arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Kmodri 15:26 10.november 2022.

    Je pa podpora hrvaški v Schengenski prostor veleizdaja, ki jo je začel Borat. Spada na Dob s Puklastim!!

  • Kmodri 15:24 10.november 2022.

    Še mal pa bodo zahtevali Hrvaško do Triglava!

  • Ender3 15:23 09.november 2022.

    Ta politika do Hrvatov je, naivna in izdajalska akterji pa znani.. https://insajder.com/slovenija/hrvaska-brez-priznavanja-arbitraze-vstopa-v-schengen-ne-pozabimo-kateri-mevzast-politik-ji