Svet
355 ogledov

Hrvaška: Ne razburjajo le cene, pač pa tudi koncesnine

Plaža Zlatni rat Bol na Braču Profimedias
S Hrvaške na pragu sezone curljajo vesti o visokih cenah. Domačine ne skrbijo le slednje, ki bi utegnile pregnati turiste, pač pa predvsem zakon glede upravljanja s plažami, ki bo - kot kaže - omogočal zlorabe.

Na Facebook strani 'Dnevna doza prosječnog Dalmatinca' so sinoči objavili visok račun za naravni pomarančni sok. Za dva takšna naravna napitka je gost v enem izmed zadarskih lokalov odštel 50 kun (6,76 evra), nato pa račun poslal omenjeni Facebook strani.

Njeni uporabniki so med drugim komentirali, da naj se ne čudi znesku, da je cena povsem realna in mu svetovali, da naj drugič pred naročilom preveri cenik in se odloči, koliko je pripravljen odšteti za posamezno naročilo.

Otočani na nogah

Visoke cene bi utegnile pregnati turiste na pragu sezone; a ne glede na to, da se vsako leto tudi številni Slovenci pritožujejo zaradi cen, to očitno ne vpliva na njihove prihode. Lani so hrvaški turistični delavci zabeležili približno 11 milijonov nočitev več kot v letu pred tem. Največ gostov je prišlo iz Nemčije - nekaj več kot 2,3 milijona - sledili so Slovenci, ki so ustvarili nekaj manj kot 9,5 milijona nočitev.

Hrvati si manejo roke tudi pred letošnjo sezono, na pragu katere razburja predvsem Zakon o koncesijah; v hitro proceduro v saboru so poslane dopolnitve spornega zakona, okrog katerih že dlje časa traja spor med predstavniki hrvaških otokov in predlagateljem zakona, hrvaško vlado.

Spor utegne prerasti v splošne proteste. Glede na navedbe predstavnikov Pokreta otoka, ki povezuje predstavnike hrvaških otokov ter lokalnih oblasti, bodo predlagane spremembe zakona - vkolikor bodo potrjene - prinesle številne zlorabe okrog koncesij upravljanja s pomorskim dobrom, poroča Slobodna Dalmacija.

Pokret otoka | Avtor: Facebook Facebook


Menijo, da se očitno nekomu zelo mudi, da bi se zakon sprejel brez širše javne razprave in opozarjajo na daljnosežne posledice, ki bi jih sprejetje zakona utegnilo prinesti ne le za lokalno skupnost ob morju, pač pa tudi na področju kulture in naravnih danosti. Nikjer v zakonu, opozarjajo, ni predvidena vključitev zainteresirane javnosti v postopek ocenjevanja upravičenosti izbire koncesionarja. Bojijo se, da bi za izbiro vedno stal le denar in interes iz Zagreba, za katerim je lahko le politika in te dni pripravljajo številne prireditve, kjer bodo opozarjali na - po njihovem mnenju - sporno ozadje sprejemanja zakona.



Na predlagane dopolnive zakona so poslali niz pripomb. V kolikor ne bodo upoštevane, napovedujejo tudi proteste. Pa čeprav na pragu špice sezone.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:39 16.junij 2017.

    Ne na Hrvaško in ne v Mercator! Ustašem ne dam niti centa!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:05 16.junij 2017.

    BMK za ustašland,naj delajo kar hočjo,mene itak niso vidli že 18 let in me tut ne bojo!

  • pesnik51 14:03 16.junij 2017.

    no, če ne bi imeli vsi črednega nagona, bi lahko iz računa razbrali, da je to 2x2dcl in da oštarija pač napiše "naranča" na račun .. krneki, sam, da se lahko pljuva