Svet
11 ogledov

Hrvaška odvzela le 575 prstnih odtisov

begunci EPA
Bruselj Hrvaško opominja na veliko vrzel med podatkih o prihodi, ki jih beleži evropska agencija za zunanje meje Frontex, in podatki o odvzemu prstnih odtisov v Eurodacovi statistiki. V Hrvaško je vstopilo 340 tisoč ljudi, prstne odtise so vzeli 575.

Kot smo poročali včeraj, je Evropska komisija Hrvaško opozorila zaradi neustreznega neizvajanja evropske azilne zakonodaje, ko gre za jemanje prstnih odtisov beguncev in migrantov ter prenos podatkov v osrednji sistem Eurodac v roku 72 ur. 

Hrvaška prstne odtise vzela le 575 pribežnikom

Od 16. septembra je Frontex zabeležil 340.000 nedovoljenih prihodov na Hrvaško, le 575 prebežnikom so odvzeli prstne odtise in jih vnesli v Eurodac, je na današnji novinarski konferenci povedala predstavnica komisije Natasha Bertaud.

Poleg Hrvaške je komisija opomnila tudi Grčijo in Italijo. V Italijo je tako od 20. julija do konca novembra po podatkih Frontexa prišlo 65.000 beguncev in migrantov, le 29.000 prebežnikom pa so bili odvzeti prstni odtisi in vneseni v Eurodacovo podatkovno bazo. V Grčijo je v istem obdobju vstopili 492.000 tujcev, 121.000 so odvzeli prstne odtise in jih vnesli v Eurodac.

Komisija je Grčijo, Hrvaško in Italijo posvarila že oktobra, a ker niso ustrezno ukrepale, se je odločila za prvi uradni opomin. Če se države ne bodo ustrezno odzvale, jim bo komisija poslala še drugi opomin, temu pa sledi tožba pred Sodiščem EU.

Bo Hrvaška zdaj začela registrirati begunce?

Na hrvaško vlado smo že včeraj naslovili vprašanje, ali bo Hrvaška zdaj začela z identifikacijo beguncev in jemanjem njihovih prstnih odtisov, a odgovorov nismo prejeli.

Hrvaški zunanji minister Ranko Ostojić pa se je danes odzval na sankcijo Evropske komisije z besedami, da bodo danes razloge, za katere menijo, da so utemeljeni, poslali komisiji. Hrvaška namreč meni, da niso prva država vstopa v Evropsko unijo in zato pri njih registracija ni potrebna. Ostojić je ob tem še navedel, da je bil "Dublinski sporazum namenjen drugih časom in drugačnim situacijam".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • samo.jst 11:51 11.december 2015.

    Dobro jutro! In naj se sedaj še kdo vpraša ZAKAJ pa imamo če češnjo na torti! Budale jedne, Dublinska konvencija se bo pričela izvajati in na enkrat bomo mi vstopna država za te prišleke.... uh, pa bomo res Slovenistan, ko ...prikaži več nam bo Evropa vrnila par 100k ljudi! A bomo takrat tudi zbirali zanje??

  • slajan 08:18 11.december 2015.

    Brezobrazen narod! Še dobro, da jim niso zaračunali "boraviščno takso".

  • mirror 18:54 10.december 2015.

    Avstrijci od 8. ure zvečer do 8. ure zjutraj niso sprejemali beguncev. Hrvati so nam begunce z vlaki dostavljali celo noč na zeleno mejo, da jih ni bilo treba popisovati.Ostojić se je še hvalil s tem in kritiziral naše policiste, ...prikaži več da preveč zadržujejo begunce.