Svet
96 ogledov

Hrvaška orožje prodajala tudi Sloveniji

slovenska vojska Saša Despot
Hrvaška je lani po neuradnih podatkih izvozila za 1,5 milijard kun (197 milijonov evrov) vojaške opreme in orožja, so potrdili pri hrvaški državni agenciji za izvoz in uvoz orožja in vojaške opreme RH Alan. Hrvaška vojaška industrija je lani poslovala z več kot 40 državami, med drugim tudi s Slovenijo.

V zadnjih treh letih je Hrvaška v Slovenijo izvozila pištole, puške, opremo in rezervne dele, so pojasnili.

"V preteklih treh letih je bilo 13 izvoznih poslov v Slovenijo - leta 2013 šest poslov, leta 2014 dva in lani pet poslov," so kratko odgovorili in dodali, da o podrobnostih poslov s Slovenijo nimajo podatkov.

Vrednost lanskega izvoza hrvaške vojaške industrije je bila sicer približno enaka rezultatom iz leta 2014.

Hrvaška je lani prodajala orožje in vojaško opremo v države članice zveze Nato in Evropske unije, pa tudi v Afriko, Azijo, Severno in Južno Ameriko ter Avstralijo in Novo Zelandijo. Med drugim so hrvaški trgi na Kosovu, v Ukrajini, Pakistanu, Združenih arabskih emiratih, Iraku in Turčiji.

Najpomembnejši trg za Hrvaško so ZDA

Najbolj pomemben trg za hrvaško vojaško industrijo so ZDA, s katero so podpisali največ pogodb o izvozu pištol in vzdrževanju vojaških ladij. Veliko pogodbo so podpisali tudi s Savdsko Arabijo, v katero izvažajo naprave za razminiranje, so še pojasnili v RH Alan.

Med najbolj izpostavljenimi hrvaškimi izvozniki orožja in vojaške opreme so podjetja HS produkt, ki je znano po svojih pištolah in puškah, Šestan-Busch, ki proizvaja vojaške čelade, ter DOK-ing s svojim napravami za razminiranje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dragec 13:19 11.februar 2016.

    Nisi razumel, hrvaška preprodaja osožje

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:44 09.februar 2016.

    Nevem zakaj smo kupil hrvaško orožje. Močno dvomim da imajo najboljše razmerje med kvaliteto/ceno.