Svet
15 ogledov

Hrvaška pod vodo

poplave Hrvaška
1/3
Pixsell
Iz večjega dela Hrvaške poročajo o poplavah, ki so jih povzročile obilne padavine, narasla podtalnica, zamašeni kanali in taljenje snega.

Po navedbah državne uprave za zaščito in reševanje je na območju Vrbovca v naselju Brčevec ogroženih okoli 500 hiš, v Sesvetskem Kraljevcu pa več deset objektov. Vrhunec vodnega vala je pričakovati okoli poldneva.

Poplave od zgodnjega jutra ogrožajo več naselij na območju Velike Gorice, najbolj kritično pa je v Buševcu, Rakitovcu, Mraclinu, Petrovini in Ribnici, kjer je voda vdrla v hiše. Pristojne službe iz Velike Gorice so sporočile, da delajo vse, da bi zaščitili hiše.

V pripravljenosti tudi v Zagrebu

Tudi v Zagrebu in okolici so v pripravljenosti zaradi poplav. Na večini ogroženih lokacij v zagrebški županiji so sprejeli ukrepe za obrambo pred naraslimi vodami. Z županijskega zavoda za javno zdravje so občane opozorili, da je zaradi naraslih voda prišlo do onesnaženja vodnjakov in lokalnega vodovoda. Zaradi obilnih padavin v hrvaški prestolnici je bilo ponoči več kot 65 intervencij gasilcev v poplavljenih hišah in kleteh.

Stanje je hudo tudi na območju Karlovca, kjer so razglasili izredne razmere. Kolpa se je razlila na območju Pokupskega, kritično pa je tudi v Karlovcu. V Gorskem kotarju so poplavljene prometnice, okoli poldneva pa bodo razglasili obrambne ukrepe proti poplavam vzdolž Save.

Hrvaški avtoklub opozarja, da so zaradi poplav zaprte posamezne državne, županijske in lokalne ceste v Zagrebški, Sisaško-moslavaški, Karlovški, Liško-senjski in Koprivniško-križevski županiji, v Gorskem kotarju in Liki pa sneži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.