Svet
29 ogledov

Hrvaška policija opozarja pred skimmingom na bankomatih

Zlorabe na bankomatu GPU
Med turistično sezono se pojavi še več skimming naprav. Z njimi vam lahko nepridipravi hitro poberejo denar z bančnega računa.

Hrvaški policist je v sredo popoldne na bankomatu v medulinskemu kampu odkril skimming napravo, ki omogoča zajem podatkov o magnetnem zapisu bančnih kartic in vizualni zajem PIN številke, sporoča policijska uprave hrvaške Istre.

Ilegalni čitalnik je bil nameščen tik nad odprtino, kamor vstavimo kartico in je bil vgrajen v notranjo stran plastike, ki se prilega originalni reži za vstavljanje bančnih kartic.

Med turistično sezono največ zlorab

Napravo je zelo težko opaziti, ker je ponavadi popolnoma enake barve kot tudi plastika na odprtini in odstopa od originalne reže za nekaj milimetrov. Nad tipkovnico je bila nameščena tudi miniaturna kamera za vizualni zajem PIN številk bančnih kartic, je še zapisala policija.

Zlorabe na bankomatu | Avtor: GPU GPU
Po medulinskemu primeru so policisti pozvali državljane, naj bodo dodatno previdni pri uporabi bankomatov, saj nepridipravi med turistično sezono pogosteje nameščajo skimming naprave.

Na tak način vam namreč nepridipravi lahko odtujijo denar z bančnih računov, saj je naprava beleži podatke, ki omogočajo zlorabo.

Kot so dodali, so ponekod namesto kamer že našli tudi ponarejene tipkovnice, s katerimi storilci kaznivega dejanja lahko prav tako zlorabijo bančne račune, ko ponaredijo kartice in lahko dvigujejo denar ali nakupujejo preko svetovnega spleta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.