Svet
5687 ogledov

Doktorat piše na temo, ki jo je študentka zagovarjala pet let nazaj

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović opravlja doktorat v Sloveniji.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista piše doktorsko dizertacijo na temo, ki jo je pri istem mentorju, Antonu Grizoldu, profesorju na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, pred petimi leti že zagovarjala magistrska študentka. 

Magistrica Bernardka Prašnikar je leta 2014 na isti fakulteti pri istem mentorju zagovarjala magistrsko delo z naslovom "Koncept odgovornost zaščititi in njegova uporaba na primeru Libije". Doktorska disertacija hrvaške predsednice ima naslov “Odgovornost zaščititi (R2P): koncepti, izzivi, omejitve in pridobljene izkušnje (primer Libije)".

Grizold | Avtor: Inštitut za varovanje Inštitut za varovanje

Odgovornost zaščititi

R2P je kratica angleškega izraza Responsibilty to protect oz. Odgovornost zaščititi in pomeni nadgradnjo koncepta, ki smo ga prej poznali pod imenom "mednarodna humanitarna intervencija". Povedano z drugimi besedami, koncept R2P oz. "odgovornost zaščititi" daje pravico mednarodni skupnosti do vojaške intervencije v neki državi, z namenom zaščite pred množičnimi vojnimi zločini nad civilnim prebivalstvom. 

Leta 2011 so članice Nato vojaško posredovale v Libiji, kar je imelo za posledico padec režima Moamarja Gadafija, vendar intervencija ni imela za posledico vzpostavitev miru, ampak je država padla v večletni kaos. Grabar-Kitarovićeva je bila leta 2011 pomočnica glavnega tajnika zveze NATO za javno diplomacijo. 

Padec Gadafija leta 2011 | Avtor: Epa Epa

Po informacijah Jutarnjega lista, je bila mentorica Grabar-Kitarevićevi sprva Lidija Čehulić Vukadinović, a je, ker je leta 2017 umrla, njeno mentorstvo prevzel Grizold. 

Drugačna metodologija in pristop

Grizold je v telefonskem pogovoru za Jutarnji list povedal, da je tema doktorske dizertacije res podobna temi magistrske naloge izpred petih let, a da so raziskovalne metode in pristop popolnoma drugačni. V prvem primeru gre za magistrsko, v drugem za doktorsko delo, kjer ima Kolinda komparativno prednost, saj lahko opravlja poglobljene intervjuje. 

Na vprašanje novinarjev Jutarnjega lista, ali bo opravila tudi intervjuje z libijskim civilnim prebivalstvom ali le z akterji članic Nato, ki so sodelovali v napadu na Gadafijeve sile, je Grizold odgovoril, da bo poudarek na fokusnih skupinah, pri čemer bo intervjuvala glavne akterje, ki so sodelovali v procesu odločanja, ne bo pa opravila terenskih raziskav v Libiji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Franjo Erman 19:54 01.april 2019.

    A v zagrebu ni nobene fakultete

  • srecko80 17:56 01.april 2019.

    Kako je Kolinda podlegla Grizoldu in je našla lažjo pot in zakaj ne podpira univerze iz "lepe njihove " in tam polaga doktorat ....

  • alen04 15:53 01.april 2019.

    Zahrbtnost in goljufija, Hrvaški vrllini!!! Se ne čudim, da je spet goljufala, vsaj poskušala!!!!