Svet
80 ogledov

Hrvaška: Prijavite črne gradnje!

Hiša na obali. Shutterstock
Hrvaška poziva državljane k legalizaciji črnih gradenj. Odločbe o rušenju je dobilo 31 državljanov, pa tudi dva Slovenca.

Hrvaško ministrstvo za gradbeništvo in prostorsko ureditev bo sprožilo veliko medijsko kampanjo, med katero bodo znova pozvali državljane, naj spoštujejo roke za vložitev zahtev za legalizacijo črnih gradenj. Do konca leta bo potekel rok tistim, ki so že dobili odločitve ministrstva o rušenju objektov. Gre za približno 31 tisoč državljanov.

Vsi drugi, ki imajo črne gradnje, zgrajene pred 21. junijem lani, lahko zahteve za legalizacijo vložijo do 30. junija 2013. Tisti, ki so objekte nezakonito zgradili po 21. juniju lani, objektov ne morejo legalizirati.

"Omenjena roka sta zadnja priložnost, da državljani legalizirajo svoje objekte in dobijo vse ustrezne dokumente," je pojasnila pristojna ministrica Ana Mrak Taritaš. Pričakuje, da jim bo uspelo legalizirati večino nezakonito zgrajenih objektov.

Pristojno ministrstvo je konec poletja začelo rušiti objekte, zgrajene na črno po 21. juniju lani, ko je Hrvaška pripravila satelitske posnetke svojega ozemlja. S pomočjo teh posnetkov so ugotovili, kateri objekti so bili po tem datumu zgrajeni na črno.

Tudi dva Slovenca dobila odločbo

Odločbo o rušenju sta dobila tudi dva slovenska lastnika, ki sta sama odstranila počitniški hiši v Istri. Poleg hrvaških in slovenskih državljanov je moralo črne gradnje odstraniti tudi nekaj madžarskih državljanov.

Pomočnik ministrice za gradbeništvo Davor Oršanić je konec oktobra izrazil pričakovanje, da bodo slovenski državljani vložili nekaj tisoč zahtev za legalizacijo črnih gradenj, zgrajenih pred 21. junijem lani. Po ocenah – uradnih podatkov namreč ni – naj bi imeli slovenski državljani na Hrvaškem okoli 110 tisoč nepremičnin, največ v Istri. Večina naj bi imela pravno-lastniške razmere urejene, črnograditeljev naj bi bilo malo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.