Svet
21 ogledov

Hrvaška: profesorji kupili za 200.000 evrov očal

Na italijanskih univerzah je med zaposlenimi izjemno malo mladih. Žurnal24 main
Hrvaški minister za znanost, izobraževanje in šport Željko Jovanović je zavrnil izplačilo dodatnih 400 tisoč kun (53.500 evrov) za nakup očal, ki so jih zahtevali univerzitetni profesorji v Zagrebu in Osijeku.

Gre za privilegij iz kolektivne pogodbe, ki je profesorjem omogočal nakup tudi najdražjih očal v breme državnega proračuna. Profesorji 17 fakultet iz Zagreba, Osijeka in z Reke so v prejšnjih dveh letih izkoristili možnost in za nakup očal porabili 1,5 milijona kun (200 tisoč evrov).

Univerzitetni profesorji so izkoriščali zakonsko luknjo v kolektivni pogodbi in kupovali tudi najdražja očala z denarjem davkoplačevalcev, dokler komisija za pojasnitev kolektivne pogodbe sredi marca letos ni ugotovila, da očala, zobne proteze in podobni medicinski pripomočki niso v kategoriji nujno potrebnih ter ne morejo biti plačani iz proračuna.

V kolektivni pogodbi tudi drugi paradoksi

Nato so profesorji zahtevali izplačilo omenjenih 53.500 evrov za očala, ki so jih kupili do sredine marca, kar je minister Jovanović zavrnil. Poudaril je, da ne more zahtevati povračila denarja, ki so ga profesorji že dobili za očala, da pa jim ne bo plačal dodatnega zneska. Ocenil je še, da so profesorji neetično porabljali denar.

Kot je danes še poročal Večernji list, so več kot dve tretjini od 200 tisoč evrov za nakup očal v preteklih dveh letih porabili na zagrebških fakultetah za strojništvo in ladjedelništvo, rudarstvo, geologijo ter za politične vede.

Dekan fakultete za strojništvo in ladjedelništvo Ivan Juraga je za Večernji list izjavil, da so bile zahteve profesorjev v skladu z zakonom. Povedal pa je še, da v kolektivni pogodbi obstajajo tudi drugi paradoksi.

Kot je pojasnil, so pred kratkim na fakulteti odpravili določilo o nadomestilih za delo pri računalniku, ki so bila v kategoriji nevarnega dela s kemikalijami ali v bližini ognja.

Na Hrvaškem so v ponedeljek sicer začeli pogajanja o spremembi kolektivnih pogodb v javnih službah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.