Svet
14 ogledov

Hrvaška še naprej v sporu z Vatikanom

Vatikan, Rim, bazilika svetega Petra Žurnal24 main
Hrvaško upravno sodišče je prejelo dve pritožbi na odločitev ministrstva za pravosodje, da spor med italijanskimi benediktinci in poreško-puljsko škofijo zaradi premoženja župnije Dajla uredi z vrnitvijo zemljišča hrvaški državi.

Državni sekretariat Vatikana in podjetje Abbazia, ki so ga v Pulju registrirali italijanski benediktinci, nasprotujeta odločitvi hrvaškega pravosodnega ministrstva, ki je 9. avgusta letos razveljavilo rešitev bujskega urada za premoženjsko-pravne zadeve in sporno premoženje vrnilo hrvaški državi.

V Bujah so namreč med leti 1997 in 2002 sprejeli več sklepov, s katerimi so potrdili, da je lastnik 400 hektarjev kmetijskega in gradbeniškega zemljišča župnija Dajla kot pravna dedinja premoženja benediktinskega samostana, ki je bilo nacionalizirano po drugi svetovni vojni.

Hrvaški mediji so danes poročali, da se je država v sredo v Bujah vpisala kot edina lastnica spornega premoženja, potem ko so razveljavili prejšnja sklepa o lastniških vpisih. Vsebina pritožb Vatikana in benediktincev pa ni bila objavljena, poročajo hrvaški mediji.

Na občinskem sodišču v Bujah so povedali, da so razpravo med zainteresiranimi stranmi z 19. septembra preložili na 19. oktober, in sicer na prošnji podjetja Abbazia.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.