Svet
10 ogledov

Hrvaška: Slovenci so begunce pričakali s psi in žicami

begunci hrvaška Profimedias
"Hrvaška je spoštovala dogovore s Slovenijo, namesto tega so begunce pričakali psi in žice," je dejal hrvaški notranji minister Ranko Ostojić. Državni sekretar Šefic je izjavo ostro demantiral.

Obtoževanja med Slovenijo in Hrvaško o tem, kdo je kriv za tisoče beguncev, ki so obstali na meji, se očitno nadaljujejo. "Hrvaška je spoštovala dogovore s Slovenijo, namesto tega so begunce pričakali psi in žice," je dopoldne dejal hrvaški notranji minister Ranko Ostojić na obtožbe Slovenije o nespoštovanju dogovorov in dodal, da je Hrvaška od Slovenije zahtevala, da odredi sprejemna mesta za begunce, ki prihajajo iz njihove države. "To je mučenje ljudi in vprašanje je, kdo bo odgovoren za prvo žrtev, če bo do nje prišlo na tej poti," je dejal Ostojić in ocenil, da je bila pot preko Madžarske "mnogo boljša".

Hrvaška: V Slovenijo jih bomo poslali polovico 

begunci | Avtor: EPA EPA
"Odgovorili so nam, da so pripravljeni na sestanke, pa kaj ko ni časa za to," je neuspešne dogovore s Slovenijo pojasnjeval Ostojič in dodal, da Hrvaška zahteva, da polovica beguncev gre naprej v Slovenijo, ostalih pol, ki prihajajo na Hrvaško, pa so pripravljeni zadržati v hrvaških begunskih centrih. 

Izjavo hrvaškega notranjega ministra je državni sekretar Boštjan Šefic že demantiral. "Najostreje demantiram izjavo hrvaškega notranjega ministra, da so kljub dogovorom migrante v Sloveniji pričakali psi in žica," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Dodal je, da je bilo zadnjih 24 ur od začetka begunskega vala za Slovenijo najtežjih in najzahtevnejših, težave pristojnim pa povzročajo zlasti neorganizirani in nenapovedani prihodi migrantov. Samo danes do 12. ure je v državo vstopilo 6092 beguncev, od petka pa 19.469. 

Hodili so po nedostopnem terenu

Na vprašanje novinarke, zakaj beguncem, ki so hodili po nemogočem terenu v hladnem in slabem vremenu tudi več ur, niso omogočili prevozov za lažji prehod, morda tudi z aktivacijo vojske, je Šefic odgovoril, da so bile razmere take, da tudi z avtobusi niso mogli zraven.

Begunci pred slovensko mejo | Avtor: EPA EPA
"Da vpokličemo vojaška vozila, pa tudi nekaj časa traja, saj jih vojska potrebuje za logistiko za policijo in civilno zaščito," je povedal. "Večja je neodgovornost tistih, ki pošiljajo migrante na mesta, ki niso dovoljena in jim na ta način škodijo, saj je oskrba na ta način težja. Ključnega pomena je, da se držimo dogovorov. Tudi Hrvaška bi se jih morala."

V odziv na besede Ostojića, ki je dejal, naj Slovenija določi kraje, kjer bomo sprejemali begunce, pa je povedal: "Mi smo jih določili zelo jasno, najhuje je, da migrante pošiljajo tja, kjer so razmere nemogoče."

Hrvaška bo postavila ograjo na meji s Srbijo

Po navedbah Jutranjega lista, ki se sklicuje na dobro obveščene vire v hrvaški vladi, bo Hrvaška v dveh tednih postavila ograjo na meji s Srbijo. Kot so zapisali, je zdaj na vrsti načrt D, saj je načrt C propadel: "Če bosta Slovenija in Avstrija drastično omejili sprejemanje migrantov, nam ne bo preostalo drugega, kot da tudi sami omejimo število oseb, ki pridejo iz Srbije," je za Jutarnji list dejal neimenovani vir.

Sledi načrt D

Načrt D torej predvideva postavitev ograje na meji s Srbijo, po načrtu, ki naj bi sicer obstajal že nekaj časa, pa naj bi gradnja ograje trajala približno dva tedna.

Hrvaški premier Zoran Milanović je sicer včeraj dejal, da je postavitev ograje med Hrvaško in Srbijo "zadnja od najbolj zadnjih rešitev".

Hrvaška znova odprla mejo s Srbijo

Hrvaška je danes za begunce znova odprla mejo s Srbijo, a jih spušča na svoje ozemlje zelo počasi, v manjših skupinah, je poročala srbska televizija RTS. V prvi uri jih je spustila 150.

Na območje mejnega prehoda Bapska-Berkasovo medtem še naprej prihajajo begunci, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po skoraj dveh dneh, ki so jih begunci preživeli v blatu, dežju in mrazu na meji, je na Hrvaško v ponedeljek prek prehoda Berkasovo prišlo več tisoč beguncev, potem ko je Hrvaška večkrat za krajše obdobje odprla mejo. Ponoči je bila meja zaprta.

Po navedbah srbske televizije RTS, da nihče ne ve, na podlagi katerih kriterijev je Zagreb sprejel odločitev o zaprtju in nato odprtju meje.

Srbija proti Hrvaški s protestno noto

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je danes napovedal, da bo Beograd poslal protestno noto Zagrebu zaradi ponedeljkovega incidenta na meji med državama. Srbija trdi, da so hrvaški policisti na srbski strani napadli novinarje, ki so poročali o beguncih. Hrvaška policija pa trdi, da so novinarji vstopili na Hrvaško izven mejnega prehoda.

Stefanović je ocenil, da so hrvaški policisti ogrozili ozemeljsko celovitost Srbije, ker so vstopili na srbsko ozemlje. Napovedal je, da bodo od Hrvaške zahtevali pojasnila ter dodal, da imajo posnetke, ki kažejo, da so bili hrvaški policisti na srbskem ozemlju, je poročala srbska agencija Tanjug.

Beguinci na srbsko-hrvaški meji | Avtor: EPA EPA
Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je že zanikal navedbe Srbije o vstopu hrvaških policistov v sosednjo državo.

Hrvaška: Novinarja kršila hrvaške predpise

Kot je v ponedeljek na svoji spletni strani sporočilo hrvaško notranje ministrstvo, sta se dva novinarja, ki delata za tuje tiskovne agencije, pridružila begunskemu valu in vstopila na hrvaško ozemlje izven uradnega mejnega prihoda. S tem sta kršila hrvaške predpise, tudi pravila, ki veljajo v kriznih situacijah. Pojasnili so, da je delo novinarjev nemoteno, če spoštujejo navodila policije.

Srbija: Padali tudi udarci

Po poročanju srbskih medijev so hrvaški policisti napadli fotoreporterja francoske tiskovne agencije France Presse Andreja Isakovića, snemalca Reutersa in Al Jazeere Branka Filipovića in Boška Brankovića ter nekega svobodnega novinarja iz Velike Britanije. Ob tem naj bi Filipović prejel več udarcev hrvaških policistov, Isakoviću pa naj bi uničili fotografsko opremo.

Hrvaška bo najverjetneje zahtevala, da Srbija begunce usmeri proti Romuniji

Hrvaška policija je v ponedeljek zahtevala srečanje s srbskimi kolegi o nadzoru pritiska na hrvaško mejo, je poročal danes Večernji list. Napoveduje, da se bosta Ostojić in Stefanović verjetno srečala v petek. Kot dodaja, bo morda Hrvaška zahtevala, naj Srbija za begunce odpre tudi smer preko Romunije, ker Madžarska na meji z Romunijo ni postavila ograje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 36
  • westal 06:41 09.december 2015.

    hrvat ostane hrvat pa če ga še tako obračaš.

  • principiumnovum 09:57 21.oktober 2015.

    Begunce peljite na ameriško in britansko ambasado, pa naj jih oni preživljajo, saj so tudi krivi, da so Afganistanci, Iračani, Libijci in Sirci postali begunci. Če američani in britanci ne bi bombardirali teh držav ali pa tam finančno in medijsko ...prikaži več podpirali islamskih skrajnežev ter namenoma zasejali kaos in brezvladje, se Evropejci danes ne bi ubadali s temi begunci. Za razmislek: Libija je bila pred NATO-vim bombardiranjem najbogatejša afriška država. Danes pa je navadna kaotična greznica islamistov/teroristov. Preden so amričani in britanci v Siriji zakuhali državljansko vojno so se ženske tam normalno izobraževale, hodile v službe in se svobodno poročale. Poglejte kakšno islamistično brezvladje je v Siriji danes.

  • Avatar olor
    olor 08:39 21.oktober 2015.

    Bravo. Dest plusov bi ti dal če bi lahko.