Svet
19 ogledov

Hrvaška spremenila zakon: Vojska gre lahko na mejo

ograja meja dobova begunci Žurnal24 main
Hrvaški sabor je danes sprejel spremembe dveh zakonov, ki vladi omogočajo uporabo vojske za nadzor državne meje. Tudi hrvaški vojaki bodo ob izrednih primerih kot pomoč policistom lahko ukrepali ob državni meji.

Hrvaška vlada je v začetku meseca predlagala saboru spremembe zakonov o nadzoru državne meje in obrambi, ki hrvaški vojski omogočajo, da v izjemnih varnostnih in humanitarnih primerih pomagajo policiji pri nadzoru meje. Takrat so opozorili, da so podobne ukrepe svojim vojakom omogočale vse države na balkanski begunski poti.

Tako bo hrvaška vlada na predlog notranjega ministra in ob podpisanem soglasju predsednice države, ki je tudi vrhovna poveljnica oboroženih sil, lahko angažirala vojake na meji v primeru, da bo potrebna pomoč policiji.

Opozicija je nasprotovala spremembam s trditvami, da hrvaška ustava jasno določa, kdaj lahko hrvaške oborožene sile pomagajo policiji. Gre za vojno ali neposredno ogroženost države ter velike naravne nesreče. Med drugim so ocenili, da gre za nepotrebno in protiustavno militarizacijo družbe, posebej v času, ko se je begunska kriza nekoliko umirila.

Socialdemokrati so napovedali, da bodo od ustavnega sodišča zahtevali oceno ustavnosti, ker menijo, da so spremembe sporne iz postopkovnih in materialnih razlogov.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je po začetku prihoda velikega števila beguncev na Hrvaško lansko jesen večkrat zahtevala od prejšnje levosredinske vlade, ki jo je vodila SDP, naj pošlje vojake na zeleno mejo s Srbijo zaradi preprečevanja vstopa beguncem in migrantom na Hrvaško. Podobno je zahteval tudi takrat opozicijski HDZ, ki je po prihodu na oblast zdaj to tudi uveljavil.

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 07:57 22.marec 2016.

    Igrice okoli hrvaško -slovenske meje so poligon za vsakokratne oblastneže in nategovanje malih in naivnih ljudi ! Ne nasedajte politikom .

  • primoz.g 23:35 21.marec 2016.

    P jebo te Janša. on ni odločal o B od begunske in E od emigrantske politike, vse so odločali drugi, tako da Janezu ne moreš obesit enga Imigranta, begunci so pa drugo, zanje moramo poskrbeti, že kar se tiče človečnosti, ...prikaži več ampak tle Janez ne Cerar nimata nobene moči, pač smo podpisali deklaracujo ZN katera nas k temu zavezuje, in tudi je omogočila obstoj Slovenije (da bomo pač spoštovali mednarodne dogovore o človekovih pravicah) je pa res da že kar nekaj naših oblastnikov v zadnjih 20 letih ne spoštuje naše.

  • primoz.g 23:30 21.marec 2016.

    In kaj je narobe, pa naj gre, če le bo zbrcala vse ilegalce ki hočejo v EU, drugače nima haska